Airbus este în discuții cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS

Airbus este în discuții cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2023

Airbus este în discuții cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS, a declarat o persoană familiarizată cu problema, reaprinzând interesul pentru unul dintre activele de securitate prețuite ale Franței, după opoziția propriilor investitori ai grupului aerospațial la începutul acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Atos au crescut cu 21% vineri, după ce Le Figaro a anunțat că Airbus ”a purtat discuții avansate” cu Atos asupra BDS, care asigură comunicațiile pentru agențiile militare și de spionaj franceze și construiește servere pentru supercomputere, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Persoana familiarizată cu chestiunea a confirmat discuțiile în desfășurare pentru cumpărarea BDS, care face parte dintr-o entitate în care Airbus a dorit să cumpere un pachet minoritar la începutul acestui an, adăugând că contactele pe această temă nu au fost niciodată întrerupte în întregime.

Atos și Airbus au refuzat să comenteze ”zvonurile de pe piață”.

Airbus a declarat în martie că a decis să nu facă o ofertă pentru un pachet de 29,9% din divizia Evidian a Atos, redenumită ulterior Eviden, ducând la scăderea acțiunilor Atos.

CEO-ul Airbus, Guillaume Faury, a declarat la acea vreme că este încă deschis către un parteneriat strategic, remarcând anterior că sectorul aerospațial este din ce în ce mai mult condus de big data, conectivitate și calcul de mare putere.

Airbus a renunțat la idee după ce managerul de fonduri speculative Christopher Hohn și alți investitori s-au opus acesteia pe motiv că Evidian este o ”companie cu efect de pârghie”, care ar dilua calitatea afacerii Airbus.

Le Figaro a spus că Airbus participă acum în discuții directe cu consiliul de administrație al Atos cu privire la o achiziție mai restrânsă a afacerii BDS.

Pentru Atos, o astfel de vânzare ar marca încă o întorsătură într-o saga de peste un an, marcată de instabilitatea guvernării și o serie de eșecuri care i-au lovit acțiunile.

Discuțiile reînnoite au apărut la două luni după ce bancherul Jean-Pierre Mustier a preluat cârma consiliului de administrație al Atos, în urma mandatului tumultuos al predecesorului Bertrand Meunier.

Mustier, un fost CEO al băncii italiene UniCredit, a fost însărcinat să obțină un acord contestat cu Daniel Kretinsky, în baza căruia miliardarul ceh ar prelua operațiunile tradiționale ale Atos, care înregistrează pierderi.

Planul include o majorare de capital de 900 de milioane de euro pentru Eviden, care include BDS.

Analiștii Jefferies au spus că o înțelegere pentru BDS ar avea o valoare de aproximativ 1,5-2,5 miliarde de euro, dar ar putea întâmpina obstacole.

”Considerăm că rațiunea acordului este mult mai solidă decât achiziționarea unui pachet minoritar, având în vedere controlul activelor de interes pentru Airbus. Cu toate acestea, credem că grupul va trebui să apere că acesta nu este un acord politic, care vizează finanțarea planului de transformare al Atos”, a spus Jefferies într-o notă.

Viitorul Atos a fost supus atenției guvernului francez de când acțiunile sale s-au prăbușit anul trecut.

Airbus se află în plină reorganizare, pentru a-i oferi lui Faury mai mult timp să se concentreze asupra activităților spațiale și de apărare presărate de probleme, ramura de producție de avioane comerciale mai vibrantă urmând să fie plasată sub conducerea propriului său CEO dedicat, Christian Scherer.

Până acum, Faury a fost lider al celei mai mari companii aerospațiale din Europa, precum și al activității sale civile de bază.

Poticnirea anterioară de Atos a accelerat presiunea asupra lui Faury din partea consiliului Airbus pentru a-și concentra atenția pe strategia în afara operațiunii de fabricare a avioanelor și a accelerat reorganizarea internă, au spus oameni familiarizați cu problema.

Airbus este îngrijorat de faptul că poziția sa într-o industrie de apărare din ce în ce mai concentrată pe software ar fi în pericol dacă activitățile Atos ar fi absorbite de un rival precum producătorul francez de electronice de apărare Thales, a spus una dintre persoane.

Thales a fost ocupat să achiziționeze active în acest an, dar a negat că ar fi interesat să cumpere o participație la Eviden.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
atos
bds
securitate cibernetica