Fuziune gigant pe piața media: AT&T ar putea prelua Time Warner în schimbul a 86 miliarde dolari

Fuziune gigant pe piața media: AT&T ar putea prelua Time Warner în schimbul a 86 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 oct 2016

Gigantul american de telecomunicații AT&T este aproape de încheierea unui acord pentru preluarea conglomeratului media Time Warner, al treilea jucător pe piața mondială de profil, într-o tranzacție evaluată la circa 86 miliarde de dolari. Ar fi cea mai mare achiziție din acest an și una dintre cele mai mari din sector din ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tranzacția ar putea fi aprobată mâine și ar putea fi anunțată luni, scriu Bloomberg și Wall Street Journal, care citează surse familiare cu situația. Potrivit surselor, acordul nu este definitivat și ar putea eșua.

Acțiunile Time Warner s-au apreciat cu aproape 8% după apariția informațiilor, în timp ce titlurile AT&T au pierdut 3% din valoare.

În condițiile în care tot mai mulți consumatori aleg internetul și telefoanele mobile pentru vizionarea conținutului TV, companiile de media și televiziune prin cablu sunt nevoite să formeze alianțe cu distribuitorii de conținut online.

Un producător care a lucrat la filme hollywoodiene precum Total Recall, Terminator, Die Hard 3 a primit licență TV pentru România CITEȘTE ȘI Un producător care a lucrat la filme hollywoodiene precum Total Recall, Terminator, Die Hard 3 a primit licență TV pentru România

Achiziția Time Warner ar aduce sub umbrela AT&T studioul de filme Warner Bros., dar și mai multe canale TV de referință, precum HBO, TNT, CNN și TBS. În același timp, acordul va fi minuțios analizat de autoritățile de reglementare.

O eventuală înțelegere dintre AT&T și Time Warner ar fi cea mai ambițioasă fuziune din 2016 și una dintre cele mai mari din ultimii cinci ani și al crea al doilea mare jucător pe piața de profil, după Comcast. Time Warner are o capitalizare de 71 miliarde de dolari, în timp ce AT&T este evaluat la 226 miliarde de dolari.

AT&T nu este singura companie interesată de o eventuală achiziție a Time Warner. În urmă cu câteva luni, Apple și Time Warner au discutat o posibilă fuziune și chiar dacă negocierile dintre cele două companii nu mai sunt de actualitate, Apple continuă să monitorizeze situația, a spus una dintre sursele menționate pentru Wall Street Journal.

În 2014, șeful Time Warner, Jeff Bewkes, a respins o ofertă de 80 miliarde de dolari din partea 21st Century Fox.

Cele mai mari fuziuni media din ultimii ani
 
Companie Cumpărător Valoare de piață (mld. $) An
Time Warner* AT&T 71 2016
Time Warner Cable Charter Communications 56,2 2016
DirectTV AT&T 48,9 2015
Viacom* CBS 15,1 2016
NBCUniversal Comcast 12,7 2013
Cable Vision Altice 9,7 2016

Sursa: Bloomberg (*Valoarea de piață actuală; companiile se află în negocieri)

viewscnt
Afla mai multe despre
at&t
time warner
fuziune
achizitie