OpenAI ia în calcul să-și dezvolte propriile cipuri de AI

OpenAI ia în calcul să-și dezvolte propriile cipuri de AI
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 oct 2023

Din cauza nevoii de cipuri de AI care depășește, în acest moment, oferta, producătorul ChatGPT evaluează posibilitatea construirii propriilor cipuri de inteligență artificială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OpenAI ia în calcul posibilitatea dezvoltării propriilor cipuri pentru sarcini de AI, susțin surse apropiate companiei, citate de Reuters.

Compania condusă de Sam Altman ar evalua în prezent atât posibilitatea achiziționării unui producător de cipuri, cât și dezvoltarea internă a propriilor cipuri.

Microsoft lansează o nouă aplicație Teams CITEȘTE ȘI Microsoft lansează o nouă aplicație Teams

Achiziționarea cipurilor de AI este, în prezent, o prioritate pentru OpenAI, care are nevoie de acestea pentru a-și dezvolta modelele lingvistice, pe care se bazează soluții precum chatbot-ul ChatGPT și generatorul de imagini DALL-E 3.

Companiile de AI au nevoie, pentru dezvoltarea modelelor lingvistice, de plăci video performante. Principalul furnizor este Nvidia, ale cărui venituri au crescut exponențial de la „explozia” AI-ului.

Însă, nici Nvidia nu face față cererii. Cu ocazia anunțării ultimele rezultate financiare, compania a spus că toată producția pe acest an a fost deja rezervată.

Și Microsoft a avertizat recent că, din cauza stocurilor reduse de cipuri, serviciile sale de AI s-ar putea confrunta cu întreruperea funcționări. Conform unor surse, Microsoft ar lucra împreună cu AMD pentru a dezvolta un cip propriu de AI, nume de cod Athena, care ar fi deja testat de OpenAI.

Conform estimărilor analiștilor, ChatGPT va avea nevoie de cipuri în valoare de 16 miliarde de dolari pe an pentru a rămâne operațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
ai
microsoft
nvidia
cipuri chatgpt