OpenAI, compania aflată în centrul revoluției inteligenței artificiale generative, a anunțat luni că va rămâne sub controlul unei organizații non-profit, renunțând la planurile inițiale de a se restructura într-o corporație de tip ”public benefit” (PBC – beneficiu public), menită să faciliteze atragerea de capital, transmite Reuters.
Directorul general Sam Altman a transmis angajaților, printr-o scrisoare internă, că organizația non-profit care conduce OpenAI va continua să supervizeze activitatea companiei. Totodată, entitatea comercială a firmei, OpenAI LP, va fi transformată într-o corporație cu scop public.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Anterior, compania susținută de Microsoft era așteptată să adopte un model de guvernanță pur comercial, ceea ce ar fi permis oferirea de pachete de acțiuni pentru atragerea și păstrarea talentelor de top, precum și pentru convingerea unor investitori interesați de randamente financiare mai mari, scrie News.ro
”Am luat decizia ca organizația non-profit să rămână la conducere după consultări cu lideri civici și discuții cu birourile procurorilor generali din California și Delaware. Așteptăm cu interes să detaliem acest plan în dialogul continuu cu aceștia, cu Microsoft și cu noii noștri comisari desemnați în cadrul entității non-profit”, a transmis OpenAI într-un comunicat.
Această schimbare de direcție marchează un moment semnificativ în guvernanța unei companii care se află în centrul unei industrii în plină expansiune și sub o atenție sporită din partea autorităților și publicului.

Elon Musk, care s-a numărat printre fondatorii OpenAI și a dat în judecată startupul în incercarea de a bloca trecerea acesteia la sistemul de societate bazată pe profit, are propria companiei de inteligența artificială, xAI, care este deja evaluată la 80 de miliarde de dolari.
Dezvoltatorul ChatGPT a deschis în aprilie un proces împotriva celui mai bogat om din lume, pentru a-l opri pe acesta din a obstrucționa schimbarea structurii companiei.