Un acord de parteneriat între Cluj-Napoca și Compania de Căii Ferate a fost aprobat de consilierii locali pentru implementarea proiectului trenului metropolitam.
Pentru proiect, a arătat primarul Emil Boc, există finanțare europeană. Respectivul acord, a mai spus primarul, este ultima piesă solicitată de Ministerul Transporturilor pentru ca proiectul să primească undă verde la finanțare. Primăria urmează să publice și licitațiile pentru implementarea proiectului în perioada mai-iunie, arată Actual de Cluj.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Potrivit declarațiilor făcute de Emil Boc la ședința Consiliului Local, licitația pentru trenul metropolitan este plecată în SEAP și va avea o clauză suspenzivă (va depinde de finanțare).
„În jur de 12 mai vom ști dacă mai trebuie completat ceva sau nu. După ce se va publica procedura vom avem 60 de zile pentru depunerea ofertelor. În iunie vom pregăti și licitația pentru achiziția de vagoane. Acum suntem la acordul final pentru detalii și la faza ultimelor documente tehnice. Avem licitația deschisă cu condiția suspensivă, să câștigăm timp (…) Acordul pe care îl avem cu Compania de Căi Ferate SA stabilește contribuțiile pe care fiecare le are în acest proiect al trenului metropolitan. Proiectul are o valoare de investiție de 250 de milioane de eurp. Din această sumă contribuție noastră este de 2 %, undeva la 22 și ceva de milioane de euro, noi și cu celelalte Primării. Mai există o sumă de 46 de milioane de lei, cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le suporte comunele partenere, sumă care va fi acoperită de Consiliul Județean. Mai e o sumă de 17 milioane de lei, cheltuieli neeligibile care ne recin nouă pentru amenajarea parcărilor pe raza municipiului Cluj-Napoca acolo unde se vor amenaja noi stații. Contribuția CFR este de 285 de milioane de lei pentru modernizare cătii ferate existente”, a explicat primarul Emil Boc.
Trenul metropolitan Cluj va lega localitățile Gilău – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida, pe o distanță de 48,8 km. Vor fi amenajate 23 de stații, dintre care 8 vor fi complet noi. Proiectul include și 8 parcări auto, 5 pasaje denivelate și achiziția a 7 trenuri electrice moderne a câte 420 de locuri.
trenurile ar urma să circule la intervale de 30 de minute între orele 06:00 și 19:00, iar după ora 19:00 și până la 22:00, frecvența va scădea la un tren pe oră. Proiectul implică înființarea unui serviciu de transport pe cale ferată, pe parcusul amintit, de către Primărie și parteneriat cu Companie de Căi Ferate.

În primul an de implementare se preconizează organizarea și finalzarea licitațiilor aferente proiectului.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 250 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Transport 2021–2027, axa P6 „Trenuri metropolitane în nodurile urbane”.
Primăria Cluj-Napoca gestionează o valoare eligibilă de 893,5 milioane de lei fără TVA și va contribui cu 22,07 milioane de lei. În plus, municipiul își asumă o cheltuială neeligibilă de 17 milioane de lei pentru amenajarea parcărilor aferente punctelor de îmbarcare-debarcare de pe raza orașului.
Consiliul Județean Cluj contribuie cu 46 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile ale comunelor partenere, iar compania CFR SA va investi 285 de milioane de lei pentru reabilitarea a 25,3 km de cale ferată existentă.
Proiectul ar urma să fie implementat în 4 ani, pe un buget multianual.
Termenul pentru depunerea proiectelor din țară la Ministerul Transporturilor s-a prelungit până la finalul acestui an. Deocamdată au depus proiecte pentru finanțarea din bani europeni Clujul și Oradea pentru înființare acestor servicii de transport local cu renul metropolitan.