România a cerut Apple informații privind 13 dispozitive în al doilea semestru din 2015, însă a fost refuzată

România a cerut Apple informații privind 13 dispozitive în al doilea semestru din 2015, însă a fost refuzată
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 apr 2016

Autoritățile române au solicitat de două ori, în perioada iulie-decembrie 2015, informații de la Apple privind 13 iPhone-uri și alte dispozitive produse de compania americană, însă au fost refuzate în ambele cazuri, potrivit celui mai recent raport de transparență al Apple. Spre deosebire de prima parte a anului trecut, autoritățile române nu au cerut și date privind conturile utilizatorilor Apple.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Solicitările trimise Apple de către guvernele diferitelor țări pot viza fie conturile Apple, pe care utilizatorii le creează pentru a beneficia de serviciile companiei, printre care iTunes, iBooks și App Store, fie anumite informații care pot servi la identificarea dispozitivelor propriu-zise, precum seria și numărul dispozitivului, se arată în raport.

În primul semestru al anului trecut, Apple a primit trei solicitări de la autoritățile române legate de 19 dispozitive și o cerere privind contul unui utilizator din România. Compania americană a răspuns favorabil în cazul a două dintre cele trei solicitări legate de dispozitive, însă a refuzat să furnizeze informații referitoare la conturile utilizatorilor.

România a cerut accesul la 70 de conturi Facebook în prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI România a cerut accesul la 70 de conturi Facebook în prima jumătate a anului

În perioada iulie-decembrie, compania americană nu a cooperat în cazul niciuneia dintre cele două solicitări venite din partea României, care vizau un număr de 13 dispozitive Apple, se arată în raportul companiei de la Cupertino.

La nivel global, Apple a primit 30.687 de cereri din partea autorităților în a doua jumătate a anului trecut, în urcare de la 26.996 solicitări în intervalul ianuarie-iunie 2015. Cu toate acestea, numărul de dispozitive Apple pentru care au fost cerute informații a scăzut de peste două ori, de la 362.794 dispozitive la 167.090 dispozitive.

În ceea ce privește conturile utilizatorilor Apple, compania a primit solicitări privind 12.850 de conturi în al doilea semestru din 2015 și a răspuns favorabil în cazul a 9.956 de conturi. Spre comparație, în prima jumătate a anului, guvernele lumii au cerut informații referitoare la 4.472 conturi Apple și au primit date în cazul a 1.886 dintre acestea.

Totodată, Apple a primit 178 cereri urgente pentru informații din partea autorităților în a doua jumătate a anului trecut, dintre care 106 au provenit din SUA și 43 din Marea Britanie, potrivit raportului. Apple poate furniza informații despre conținutul comunicațiilor desfășurate prin intermediul dispozitivelor sale în cazuri excepționale, care presupun existența unui pericol iminent de moarte sau vătămare corporală.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
cereri informatii
conturi
dispozitive
guverne
autoritati
raport transparenta