Comisia Europeană va prezenta un plan și o strategie, în efortul de a stimula expertiza în domeniul informaticii cuantice, prin finanțarea pentru startup-uri și o tentativă de a pune în comun expertiza firmelor europene din domeniu.
Tehnologia cuantică, despre care se crede că va revoluționa calculatoarele prin creșterea exponențială a puterii de calcul, este deocamdată apanajul marilor firme americane (Google, IBM), ceea ce reprezintă încă o problemă de dependență a economiei UE de cea a SUA., arată BiziDay

Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene care supraveghează politica tehnologică, a declarat pentru Financial Times că firmele europene au deja un avans puternic în domeniu, atât în cercetare cât și în materia unor “startup-uri promițătoare”, dar ele au probleme de finanțare, fiind nevoite să se mute în SUA dacă doresc să treacă peste un prag de creștere.
Spre deosebire de computerele convenționale, care rezolvă probleme folosind biți, computerele cuantice utilizează biți cuantici (sau qubiți) care pot procesa informații într-un ritm mult mai rapid, ceea ce ar putea duce la progrese uriașe în domenii precum securitatea cibernetică sau chiar operațiunile militare. De asemenea, are potențialul economic de a transforma industrii întregi.
Viitoarea strategie își propune să pună în comun expertiza, resursele și cunoștințele pentru a construi un ecosistem cuantic în blocul comunitar, care a înregistrat o creștere a decalajului de productivitate față de SUA, în principal din cauza slăbiciunii UE în materia tehnologiilor emergente. Doar patru dintre cele mai importante 50 de companii tehnologice din lume sunt europene.