Zeci de instituții publice, inclusiv ministere, refuză să ia parte la Cloud-ul Guvernamental. Ciucă, solicitat să le oblige

Zeci de instituții publice, inclusiv ministere, refuză să ia parte la Cloud-ul Guvernamental. Ciucă, solicitat să le oblige
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 apr 2022

Din 108 autorități și instituții publice din România, inclusiv structuri aflate sub autoritatea acestora, cărora le-a fost solicitată completarea unui chestionar, pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii hardware și software a viitorului Cloud Guvernamental al României, aproape un sfert dintre acestea au răspuns fie că nu doresc să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, fie nu au răspuns solicitării, fie nu au completat chestionarul până la final. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: La 30 martie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, anunța că din cele 24 de jaloane și ținte necesare a fi îndeplinite în trimestrul I pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 2 jaloane, dintre care unul privind proiectul de Cloud Guvernamental, împiedică Excutivul să îndeplinească toate obiectivele propuse. Cele 2 ținte urmau a fi soluționate în următoarele 2 săptămâni, spunea Vîlceanu, iar un jalon privea ”finalizarea analizei privind arhitectura cloud-ului guvernamental”.

La doar o zi, însă, în data de 31 martie, premierul Ciucă anunța și el, pe o rețea de socializare, că toate jaloanele au fost îndeplinite.

”Toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) asumate pentru primul trimestru al acestui an sunt îndeplinite din perspectiva responsabilității Guvernului. A fost un efort de echipă. Mulțumesc tuturor celor implicați!”, scria premierul Ciucă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

De asemenea important: Implementarea proiectului de Cloud Guvernamental este o prioritate asumată de către Guvern atât în Programul de guvernare cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Executivul arată că în actualul context național și internațional, determinat de pandemia COVID-19, realizarea acestui obiectiv este stringentă, având în vedere că schimbul de date în format electronic în sectorul public și interacțiunea electronică dintre cetățean și stat sunt absolut necesare.

Guvernul arată că prin implementarea Cloud-ului Guvernamental sunt create premisele pentru furnizarea de sisteme și resurse informatice de înaltă performanță, ușor accesibile și în mod securizat, pentru instituțiile, agențiile și organizațiile guvernamentale românești. Astfel, vor putea fi puse la dispoziție infrastructuri și servicii integrate, ca o alternativă eficientă la modelul tradițional de achiziție de platforme IT de către fiecare instituție, pentru fiecare proiect în parte, diminuând nivelul investițiilor costisitoare.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Analiza și dimensionarea arhitecturii Cloud-ului Guvernamental vor fi realizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), prin Centrul Național Cyberint.

Acum, un memorandum avizat de directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul STS, Ionel - Sorin Bălan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Boloș, și președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, arată că foarte multe instituții publice, care ar trebui să aibă atribuții în furnizarea unui număr mare de servicii publice electronice de tip e-guvernare, nu doresc sau nu se grăbesc să ia parte la proiectul Cloud-ului Guvernamental.

Prin urmare, în ciuda anunțului premierului Ciucă, din documentul citat reiese că analiza privind arhitectura cloud-ului guvernamental nu a putut fi finalizată.

TotalSoft a ajuns la afaceri de 25 milioane euro. Compania are în plan investiții în capitalul uman și atragere de parteneri CITEȘTE ȘI TotalSoft a ajuns la afaceri de 25 milioane euro. Compania are în plan investiții în capitalul uman și atragere de parteneri

Astfel, pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii informatice (din punct de vedere hardware și software) a Cloud-ului Guvernamental, ADR, STS și SRI au întocmit și agreat împreună seturi de întrebări, care ulterior au fost implementate într-un chestionar.

Chestionarul a fost definitivat în prima parte a lunii februarie din 2022, iar invitația de completare a fost trimisă oficial prin e-mail de către ADR în data de 14 februarie 2022 către un număr de 108 autorități și instituții publice , precum și unor structuri aflate în coordonarea, subordonarea și sub autoritatea acestora, asigurându-se că acestea au primit chestionarul și că au fost desemnate persoane responsabile cu introducerea datelor.

”În aproximativ două săptămâni, chestionarele au fost completate cu date de către 83 de instituții și autorități. Restul instituțiilor fie au răspuns că nu doresc să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, fie nu au răspuns solicitării, fie nu au completat chestionarul până la final”, arată documentul citat.

Fondul de investiții KKR cumpără Barracuda Networks, evaluare de aproape 4 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Fondul de investiții KKR cumpără Barracuda Networks, evaluare de aproape 4 miliarde dolari

Instituțiile care nu sunt interesate sau au rezerve privind Cloud-ul Guvernamental 

În urma analizei datelor primite prin intermediul formularelor, au rezultat următoarele:

- 6 instituții nu au completat, însă și-au motivat decizia în scris;

- Ministerul Afacerilor Interne (denumit în continuare MAI) dorește purtarea unei discuții prealabile pe tema utilizării infrastructurii de Cloud Guvernamental;

- 5 instituții au refuzat să completeze și au motivat decizia verbal;

- 4 instituții au manifestat disponibilitate, însă au completat date de test sau nu au completat.

Cele 6 instituții care au trimis notificare către ADR prin care au comunicat că nu vor completa chestionarul deoarece nu consideră necesară sau posibilă utilizarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental pentru serviciile informatice administrate sunt:

- Agenția de Credite și Burse de Studii - ACBS (Ministerul Educației);

- Autoritatea Electorală Permanentă;

- Curtea Constituțională;

- Direcția Națională Anticorupție;

- Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC;

- Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A.

Integrisoft Solutions și-a majorat puternic afacerile, inclusiv datorită aplicațiilor lansate în pandemie CITEȘTE ȘI Integrisoft Solutions și-a majorat puternic afacerile, inclusiv datorită aplicațiilor lansate în pandemie

MAI a transmis faptul că pentru sine și pentru următoarele instituții subordonate dorește purtarea unei discuții referitoare la utilizarea Cloud-ului Guvernamental:

  1. Arhivele Naționale (MAI);

  2. Direcția pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (MAI);

  3. Direcția Generală Pașapoarte (MAI);

  4. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (MAI);

  5. Poliția de Frontieră Română (MAI);

  6. Poliția Română (MAI);

  7. Inspectoratul General pentru Imigrări (MAI).

Cele 5 instituții care au comunicat verbal, prin reprezentanții tehnici către echipele de suport în completarea formularelor, faptul că nu vor completa chestionarul sunt următoarele:

  1. Academia Română;

  2. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor;

  3. Consiliul Superior al Magistraturii;

  4. Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică;

  5. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Un număr de 4 instituții, prin reprezentanții tehnici, au comunicat cu echipele de suport în completarea formularelor. Ulterior, aceste instituții fie au transmis doar date de test, fie nu au furnizat informații referitoare la sistemele informatice:

  1. Ministerul Economiei;

  2. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; (obs - ANPIS, ANOFM, CNPP si ITM au completat);

  3. Ministerul Afacerilor Externe;

  4. Ministerul Familie, Tineretului și Egalității de Șanse.

Meta testează funcții comerciale în metavers CITEȘTE ȘI Meta testează funcții comerciale în metavers

Având în vedere faptul că o parte dintre cele 22 de instituții mai sus amintite au în atribuții furnizarea unui număr mare de servicii publice electronice de tip e-guvernare, ținând cont de dimensiunile actuale ale sistemelor informatice deținute, autoritățile resposabile pentru realizarea Cloud-ului Guevrnamental arată că ”este recomandată utilizarea infrastructurii reziliente de Cloud Guvernamental pentru serviciile menționate”.

”Pentru realizarea demersului de furnizare a serviciilor publice electronice de tip e-guvernare într-o manieră rezilientă securizată, printr-un demers unitar consistent, este necesar sprijinul instituțiilor mai sus menționate în furnizarea informațiilor necesare dimensionării corespunzătoare a infrastructurii de Cloud Guvernamental. Obținerea și centralizarea acestor informații are ca scop dotarea cu echipamente și licențe necesare funcționării optime a serviciilor”, arată semnatarii documentului.

Aceștia propun prin urmare Guvernului și premierului Ciucă să aprobe următoarele măsuri:

- Retransmiterea de către ADR către cele 23 de instituții a unei noi solicitări de completare a chestionarelor.

- Completarea chestionarelor de către cele 23 de instituții să fie realizată până la data de 22.04.2022.

ULTIMA ORĂ ANAF începe operațiunea pentru impozitarea meditațiilor, chiriilor și activităților de înfrumusețare/întreținere corporală CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANAF începe operațiunea pentru impozitarea meditațiilor, chiriilor și activităților de înfrumusețare/întreținere corporală

Asociația Industriei de Software și Servicii (ANIS) susține că proiectul de act normativ referitor la cloud-ul guvernamental, dacă va fi adoptat în forma actuală, va  avea ca efect centralizarea achizițiilor de soluții de tip SaaS, fapt ce va îngrădi accesul la piața liberă. De asemenea, adoptarea proiectul de act normativ va conduce la blocarea utilizării de software open-source în infrastructura de bază a cloud-ului guvernamental (PaaS).

"ANIS nu se opune cloud-ului guveramental, este nevoie de acest cloud, multe instituții publice nu stau prea bine pe partea de servicii IT și digitalizare. Actuala formă a proiectului de act normativ centralizează la nivelul ADR achizițiile de software, fapt ce va conduce la crearea unor monopoluri și va bloca eforturile de digitalizare", a declarat președintele ANIS, Mihai Matei.

El a adăugat că ANIS a prezentat, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Cercetării, o serie de argumente pe tema proiectului de cloud guvernamental, dar acestea nu se regăsesc în proiectul de OUG.

"Principii precum piața liberă, public cloud first, evitarea centralizării excesive a achizițiilor de software au fost agreate, însă proiectul lansat în transparență decizională pe 16.03.2022 nu respectă linia discutată", a mai spus Matei.

DOCUMENT ANAF - În e-Transport vor trebui declarate transporturile de legume, fructe, băuturi alcoolice, îmbrăcăminte, încălțăminte, sare și unele materiale de construcții CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF - În e-Transport vor trebui declarate transporturile de legume, fructe, băuturi alcoolice, îmbrăcăminte, încălțăminte, sare și unele materiale de construcții

Proiectul cloud-ului datează de mai mult timp. În 2019, Guvernul a aprobat un memorandum privind implementarea proiectului de Cloud Guvernamental, care ar urma să furnizeze servicii de tip stocare, procesare și utilizare la distanță de sisteme și aplicații informatice prin Internet. Proiectul are un buget alocat de 45 milioane euro și o durată maximă de implementare de 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Profit.ro a relatat că un raport al Curții de Conturi arată că, în perioada 2007-2016, ministerul de resort nu a urmărit în proiectele aprobate realizarea unui sistem guvernamental de cloud computing, respectiv nu s-a urmărit la nivel național o politică comună în cadrul achizițiilor de echipamente informatice care să aibă în vedere, la nivelul fiecărei autorități a administrației publice, utilizarea spațiului de stocare în cloud, deși reprezintă un domeniu de intervenție în cadrul Agendei Digitale pentru România 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
digitalizare
cloud guvernamental
pnrr
jaloane
guvern
refuz
institutii
ciuca
sri
sts
guvern