Proiectul cloud-ului guvernamental împiedică Guvernul să îndeplinească toate jaloanele din trimestrul I pentru PNRR

Proiectul cloud-ului guvernamental împiedică Guvernul să îndeplinească toate jaloanele din trimestrul I pentru PNRR
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2022

Din cele 24 de jaloane și ținte necesare a fi îndeplinite în trimestrul I pentru Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 2 jaloane, dintre care unul privind proiectul de cloud guvernamental, împiedică Guvernul să îndeplinească toate obiectivele propuse. Cele 2 ținte sunt în responsabilitatea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și vor fi soluționate în următoarele 2 săptămâni, fără a afecta finanțarea din program, a dat asigurări ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul a închis în ședința de miercuri, prin adoptatea unor acte normative, încă 5 jaloane, pe lângă cele 11 care fuseseră închise anterior, iar alte 6 jaloane vor fi închise până la 31 martie, prin acte interne ministeriale. 

Alte 2 jaloane, care sunt în responsbailitatea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării vor fi închise în următoarele 2 săptămâni, prin consultare cu Comisia Europeană.

SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing

Primul dintre acestea are în vedere ”finalizarea analizei privind arhitectura cloud-ului guvernamental”.

”E o chestiune foarte complicată, din această analiză trebuie să reiasă modul în care este strucurat și modul în care va arăta cloud-ul guvernamental”, a explicat Dan Vîlceanu.

Potrivit acestuia, un al doilea jalon vizează lansarea cererii de propuneri privind apelul pentru grant-uri de cercetare, iar autoritățile ar trebui să se consulte cu Comisia Europeană în vederea elaborării ghidului aplicantului, astfel să nu riște ca procedurilesă nu fie finanțate din PNRR.

Guvernul, dat în judecată de două firme din grupul Nokia după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară CITEȘTE ȘI Guvernul, dat în judecată de două firme din grupul Nokia după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară

Asociația Industriei de Software și Servicii (ANIS) susține că proiectul de act normativ referitor la cloud-ul guvernamental, dacă va fi adoptat în forma actuală, va  avea ca efect centralizarea achizițiilor de soluții de tip SaaS, fapt ce va îngrădi accesul la piața liberă. De asemenea, adoptarea proiectul de act normativ va conduce la blocarea utilizării de software open-source în infrastructura de bază a cloud-ului guvernamental (PaaS).

"ANIS nu se opune cloud-ului guveramental, este nevoie de acest cloud, multe instituții publice nu stau prea bine pe partea de servicii IT și digitalizare. Actuala formă a proiectului de act normativ centralizează la nivelul ADR achizițiile de software, fapt ce va conduce la crearea unor monopoluri și va bloca eforturile de digitalizare", a declarat președintele ANIS, Mihai Matei.

El a adăugat că ANIS a prezentat, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Cercetării, o serie de argumente pe tema proiectului de cloud guvernamental, dar acestea nu se regăsesc în proiectul de OUG.

"Principii precum piața liberă, public cloud first, evitarea centralizării excesive a achizițiilor de software au fost agreate, însă proiectul lansat în transparență decizională pe 16.03.2022 nu respectă linia discutată", a mai spus Matei.

Tranziția Orange Romania Communications către brandul Orange, finalizată. Ofertă comună de servicii fix-mobil CITEȘTE ȘI Tranziția Orange Romania Communications către brandul Orange, finalizată. Ofertă comună de servicii fix-mobil

Proiectul cloud-ului datează de mai mult timp. În 2019, Guvernul a aprobat un memorandum privind implementarea proiectului de Cloud Guvernamental, care ar urma să furnizeze servicii de tip stocare, procesare și utilizare la distanță de sisteme și aplicații informatice prin Internet. Proiectul are un buget alocat de 45 milioane euro și o durată maximă de implementare de 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Profit.ro a relatat că un raport al Curții de Conturi arată că, în perioada 2007-2016, ministerul de resort nu a urmărit în proiectele aprobate realizarea unui sistem guvernamental de cloud computing, respectiv nu s-a urmărit la nivel național o politică comună în cadrul achizițiilor de echipamente informatice care să aibă în vedere, la nivelul fiecărei autorități a administrației publice, utilizarea spațiului de stocare în cloud, deși reprezintă un domeniu de intervenție în cadrul Agendei Digitale pentru România 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
digitalizare
cloud guvernamental
pnrr
jaloane
guvern