Ironiile istoriei: o fostă întreprindere comunistă privatizată vinde statului imobilul-monument Casa Slătineanu cu 2,7 milioane euro

Ironiile istoriei: o fostă întreprindere comunistă privatizată vinde statului imobilul-monument Casa Slătineanu cu 2,7 milioane euro

Casa Slătineanu din Calea Dorobanților nr. 60, sector 1, București

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 dec 2016

Acționarii Romelectro, una dintre cele mai mari companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, înființată în 1971, au fost convocați pentru a aproba vânzarea către Primăria Sectorului 1 al Capitalei a clădirii monument istoric Casa Slătineanu din Calea Dorobanților nr. 60, aflată în proprietatea companiei, cu prețul de 2,686 milioane euro cu tot cu TVA (2,239 milioane euro fără TVA), preț rezultat în urma unei reevaluări efectuate de o firmă specializată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În clădirea respectivă funcționează Grădinița nr. 252 din București. Imobilul Casa Slătineanu, construit în secolul al XIX-lea, este compus dintr-un corp de clădire cu structură D+P+1E+M, cu suprafață construită la sol de 425,14 mp, suprafață desfășurată de 1.275,42 mp și suprafață utilă de 1.020,33 mp, plus teren de 1.528 mp.

Clădirea, construită în 1884, a ajuns în proprietatea Romelectro după Revoluție, în 1993, printr-un simplu certificat emis de Ministerul Industriilor. În anul respectiv, la putere se afla Guvernul condus de premierul Nicolae Văcăroiu, iar ministru al Industriei era Dumitru Popescu, care ulterior a ajuns deputat PDSR. Înainte de 1989, Popescu, la bază inginer energetician, a fost și adjunct al ministrului Energiei, iar Revoluția l-a prins în postul de vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării.

Guvernul schimbă radical programul Prima Casă: Peste 2 ani, creditul va fi acordat doar în cazul anumitor locuințe CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă radical programul Prima Casă: Peste 2 ani, creditul va fi acordat doar în cazul anumitor locuințe

Astfel, în AGA Romelectro va fi supusă aprobării, înaintea vânzării, "aprobarea raportului de reevaluare a imobilului “Casa Slătineanu“ din strada Calea Dorobanților nr. 60 (clădire și teren), proprietate dobândită de către societate în baza Certificatului seria M03 nr. 0646 din data de 19.11.1993, emis de Ministerul Industriilor", potrivit exprimării din convocatorul adunării. Romelectro și-a avut sediul central în Casa Slătineanu atât înainte de Revoluția din 1989, cât și după, până în 2007.

Grădinița de stat nr. 252 funcționează de mai mulți ani în clădire, plătind Romelectro o chirie de 7.000 de euro pe lună plus TVA (8.400 euro în total). La finalul lunii septembrie, contractul de închiriere a fost prelungit cu un an, până pe 30 septembrie 2017. S-a adăugat însă o clauză potrivit căreia chiria ar urma să crească la 10.000 de euro pe lună plus TVA (12.000 euro) de anul viitor dacă până la 31 decembrie 2016 nu este încheiat un contract sau un antecontract de vânzare – cumpărare cu privire la imobil.

În plus, în cazul în care grădinița semnează cu Romelectro un contract de cumpărare a Casei Slătineanu până la 31 decembrie, sumele plătite drept chirie între 1 octombrie 2016 și finalul anului urmează să se scadă din valoarea convenită a tranzacției, potrivit clauzei de prelungire a contractului de închiriere semnat între companie și Grădinița nr. 252. Instituția beneficiază oricum de drept de preemțiune la cumpărarea imobilului, prin Administrația Unităților de Invățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1. 

DOCUMENT Guvernul a redactat un \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a redactat un "Ghid de reîntoarcere pentru românii din Diaspora"

Drept urmare, tot la sfârșitul lui septembrie, Consiliul Local al Sectorului 1 a hotărât să numească o Comisie de negociere a prețului de cumpărare a Casei Slătineanu, formată din consilierii locali Ramona Porumb (PNL), Florian-Mișu Crișu (PSD), Dorina-Luminița Bănișor (USR), Alexandru-Ștefan Deaconu (ALDE) și Mihail-Teodor Purcărea (PMP). Primar al sectorului 1 al Capitalei este pesedistul Daniel Tudorache. În Consiliul Local, PSD are 9 membri, USR - 8, PNL - 6, iar ALDE și PMP - câte 2. 

La începutul lunii noiembrie, convocatorul AGA Romelectro din 12 decembrie a fost completat cu punctul "aprobarea vânzării imobilului “Casa Slătineanu“ din Strada Calea Dorobanților nr. 60 către Primăria Sectorului 1 București, în schimbul unui preț de 2.239.000 euro, fără TVA", respectiv 2,686 milioane euro cu tot cu TVA.

Ministerul Culturii a clasat în 2013 imobilul Casa Slătineanu ca monument istoric, categoria de arhitectură, grupa valorică "B". Clădirea familiei boierești Slătineanu a fost ridicată în 1884, circulând două ipoteze cu privire la arhitectul francez care a construit-o – Albert Galeron sau Paul Gottereau. Casa a găzduit azilul pentru vârstnice "Maria și Zoe Slătineanu", înființat și finanțat de familie și destinat retragerii doamnelor din înalta societate.

Ironiile istoriei: o fostă întreprindere comunistă privatizată vinde statului imobilul-monument Casa Slătineanu cu 2,7 milioane euro

Romelectro, care a dobândit Casa Slătineanu în 1993 de la Ministerul Industriei, este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.

În prezent, Romelectro este controlată de 14 acționari persoane fizice, foști și actuali directori ai companiei, 5 dintre ei deținând 95% din titluri. Cel mai mare acționar este omul de afaceri Viorel Gafița, care controlează 27,5% din capitalul Romelectro. Potrivit unui articol EVZ din 2007, care citează o notă a SRI, Romelectro făcea parte "din cercul de relații" al fostului ministru PSD al Industriei Dan Ioan Popescu, care a și controlat compania. 

Guvernul renunță la taxa pentru cinema de la operatorii de internet și telefonie mobilă, după ce Profit.ro a anunțat ce intenționează CITEȘTE ȘI Guvernul renunță la taxa pentru cinema de la operatorii de internet și telefonie mobilă, după ce Profit.ro a anunțat ce intenționează

DIn 2007 și până anul acesta inclusiv, Romelectro a câștigat contracte de achiziții publice în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei, cei mai buni ani fiind 2008 și 2009, în fiecare din aceștia adjudecându-și contracte de peste 400 milioane lei.

Recent, Romelectro și-a adjudecat, în consorțiu cu compania spaniolă Duro Felguera, un contract de aproape 269 milioane euro pentru construcția unei centrale termoelectrice noi la Iernut, client fiind Romgaz. În 2015, cel mai mare contract a fost cel încheiat cu Hidroelectrica, în valoare de peste 78 milioane euro. Pe de altă parte, Romelectro a terminat anul trecut cu pierderi de 6,7 milioane lei, față de profitul net de 727.000 lei din anul anterior, deși cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu peste 55%, la 225,34 milioane lei.

În vara acestui an, Romelectro a semnat un acord de împrumut cu banca de stat Eximbank pentru finanțarea cu 63 milioane lei a execuției unui contract adjudecat în Egipt. Romelectro este liderul unii consorțiu din care mai fac parte alte două firme românești și care va face montajul și punerea în funcțiune a unui bloc de 1.200 MW la termocentrala în ciclu combinat pe gaze naturale de la Burullus, în Egipt, valoarea contractului fiind de circa 30 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romelectro
casa slatineanu
azilul slatineanu
familia slatineanu
boierii slatineanu
tranzactie imobiliara
romelectro
dan ioan popescu
nicolae vacaroiu
ministerul energiei
primaria sectorului 1