Amazon încearcă să atenueze îngrijorările investitorilor privind impactul noilor tarife impuse de administrația Trump asupra afacerii sale de e-commerce, însă compania are puține opțiuni pe termen lung pentru a proteja vânzătorii independenți care se confruntă cu taxe de import de 145% pentru mărfurile din China.
Deși Amazon a declarat că nu a observat o scădere a cererii și nici creșteri semnificative de prețuri până în prezent, CEO-ul Andy Jassy a confirmat că firma colaborează cu partenerii săi pentru a muta comenzile în SUA mai devreme, evitând astfel costurile tarifare viitoare.
”Vânzătorii noștri și-au adus deja în avans o parte din stocuri, iar noi încurajăm asta pentru a menține prețurile cât mai mici”, a spus Jassy, conform News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Totuși, analiștii avertizează că aprovizionarea masivă este doar o soluție de moment.
”Nu îmi imaginez că și-au făcut rezerve pentru mai mult de șase luni,” a spus Gil Luria, analist la D.A. Davidson. Dacă incertitudinea persistă, Amazon ar putea fi nevoită să accepte marje mai mici sau să permită creșteri de prețuri.
Aceste probleme se extind și asupra altor giganți precum Apple, Qualcomm, Samsung sau Intel, care se confruntă cu presiuni similare din partea tarifelor, într-o competiție acerbă cu rivali precum Microsoft și Google. Acțiunile Amazon au scăzut cu 1% vineri, iar cele ale Apple cu aproape 4%, după ce compania a estimat costuri suplimentare de 900 de milioane de dolari pentru trimestrul în curs, în cazul în care tarifele nu vor fi reduse.
Veniturile din serviciile pentru vânzători terți, care reprezintă aproape un sfert din cifra de afaceri a Amazon, au crescut cu doar 7% în primul trimestru, față de ritmul dublu înregistrat anterior. În plus, eliminarea, de la 2 mai, a regimului ”de minimis”, care permitea intrarea fără taxe a produselor ieftine expediate direct către clienți, va afecta sever atât vânzătorii independenți, cât și segmentul Haul, prin care Amazon aduce masiv marfă din China.

Unii comercianți se gândesc deja să nu participe la evenimentele majore, precum Amazon Prime Day din iulie, potrivit Reuters. De asemenea, divizia cloud AWS – motorul principal de profit al companiei – a dezamăgit investitorii în primul trimestru, în comparație cu performanțele solide ale Microsoft Azure și Google Cloud.
”Cel mai greu va veni în trimestrul al treilea și al patrulea. Deocamdată, toată lumea joacă pe termen scurt pentru că nu știe ce altceva să facă,” a declarat Bob O’Donnell, analist-șef la TECHnalysis Research.