Analiză: Industria de retail, la final de 2023: susține 23% din salariații din economie și plătește aproape un milion de pensii din contribuții

Analiză: Industria de retail, la final de 2023: susține 23% din salariații din economie și plătește aproape un milion de pensii din contribuții
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Industria de retail din România este unul dintre cele mai importante sectoare economice, atât sub aspectul numărului de angajați, cât și din punctul de vedere al sumelor cu care contribuie în fiecare an atât la bugetul asigurărilor sociale, cât și la bugetul asigurărilor de sănătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform datelor oficiale de la Institutul de Statistică, numărul angajaților din retail era la finalul anului 2022 era de peste 978.000 de persoane, aceștia având a doua mare pondere în totalul numărului de angajați pe domenii, după sectorul industrial. Mai precis, conform cifrelor oficiale, un român din patru lucrează în domeniul retailului.

Top angajatori

De altfel, conform datelor de la Registrul Comerțului, dintre cele mai mari zece companii din România cu cei mai mulți angajați, patru sunt din industria de retail. Mai precis, cei mai mari angajatori din țara noastră au cumulat peste 145.000 de angajați, iar 30% dintre aceștia lucrează în retail, conform datelor de la ONRC care arată că patru mari retaileri din România din punct de vedere al angajaților au, cumulat, peste 50.000 de angajați. Vorbim, mai precis, de companii care au minim 10.000 de angajați fiecare, unele dintre ele depășind chiar angajatori din industrie precum Automobile Dacia.

Cu un salariu mediu brut de peste 6.700 de lei, conform datelor de la Institutul de Statistică, retail-ul este unul dintre unul dintre cele mai importante sectoare atunci când vine vorba despre încasările la bugetul de asigurări. Astfel, conform calculelor bazate pe numărul de angajați și pe procentul de contribuții datorat în funcție de salariul brut, rezultă faptul că retail-ul virează la bugetul de asigurări sociale, cel din care se plătesc pensiile românilor, peste 1,65 de miliarde de lei lunar, adică aproape 20 de miliarde de lei pe an. În condițiile în care, conform datelor de la ministerul Muncii, vorbim despre un buget al asigurărilor sociale care în anul 2022, dar și în anul 2023, s-a ridicat în jurul valorii de 90 de miliarde de lei, putem trage concluzia că banii care vin din retail la bugetul de pensii înseamnă peste 20%, aproape chiar un sfert din bugetul asigurărilor sociale. Conform datelor de la Institutul de Statistică, pensia medie din România este de aproximativ 1.800 de lei, ceea ce înseamnă că sectorul retailului plătește peste 917.000 de pensii medii în fiecare lună.

„Industria de retail, în ciuda tehnologizării, va depinde întotdeauna de oameni, și va căuta să mențină și să atragă angajați. Felul în care a evoluat forța de muncă în retail în ultimii ani este semnificativ pentru economie iar măsurile de consolidare și retenție s-au văzut cel mai bine în pandemie, când această industrie, alături de angajații săi au jucat un rol decisiv pentru siguranța populației”, a declarat George Bădescu, președintele Asociației Marilor Retaileri din România.

Mai mult, industria de retail este unul dintre cei mai semnificativi contributori la sistemul de sănătate din România, dat fiind faptul că 10% din salariile brute ale celor aproape un milion de angajați din acest sector se duc la bugetul asigurărilor de sănătate. Astfel, la un buget anual estimat de aproximativ 40 de miliarde de lei, conform datelor de la ministerul de Finanțe, sectorul de retail contribuie cu aproximativ 8 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din total. Pentru a ne face o idee mai clară, putem spune că dintr-o rețetă gratuită de 100 de lei pe care un român o ia de la medicul de familie, 20 de lei vin din sectorul de retail. Sau, dacă estimăm un cost al unei nașteri într-un spital de stat la nivelul de 5.000 de lei, putem de retail

Ca sa ne facem o idee încă și mai clară asupra a ceea ce înseamnă rolul retail-ului, ne vom raporta la datele de la ministerul de Finanțe care arată faptul că în anul 2022, încasările din contribuții au fost de 139 de miliarde de lei. Cu un total de aproximativ 28 de miliarde de lei anual, putem vedea că retailul contribuie cu peste 20% la încasările anuale ale statului din asigurări, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative ponderi în termeni de încasărilor care vin din mediul privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
retail
george bădescu