Armistițiul din războiul comercial dintre Statele Unite și China a venit exact în momentul în care tarifele impuse de administrația Trump începeau să aibă un impact major asupra producției din America de Nord și Asia, conform celui mai recent raport al GEP Global Supply Chain Volatility Index, citat de CNBC.
În aprilie, activitatea de achiziție a înregistrat o scădere accentuată, după un val de stocare masivă de materii prime, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
”Suspendarea tarifelor este o ușurare importantă pentru producătorii din SUA și China,” a declarat John Piatek, vicepreședinte GEP.
”Indexul nostru arată o prăbușire a cererii de producție în China, în timp ce companiile americane își fac stocuri de urgență pentru a se proteja de efectele tarifelor.”
Totuși, potrivit lui Piatek, acordul comercial temporar nu elimină neliniștea companiilor americane în ceea ce privește riscurile pe termen lung asociate dependenței de China.
”În timp ce încearcă să își reducă expunerea la China, incertitudinea și dinamica rapid schimbătoare le afectează planurile de investiții și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare,” a avertizat el.
Indexul GEP analizează cererea, lipsa de produse, costurile de transport, nivelul stocurilor și întârzierile, pe baza unui sondaj lunar realizat în rândul a 27.000 de firme.

”Primele lovituri ale războiului tarifar au fost deja resimțite de producătorii globali,” a mai spus Piatek. El a subliniat că aceste date sunt un semnal de alarmă pentru ceea ce ar putea urma dacă pauza de 90 de zile în aplicarea tarifelor nu va deveni permanentă.
Potrivit datelor, în aprilie a avut loc o creștere abruptă a activității de stocare în America de Nord, un fenomen descris de Piatek drept ”îngrijorător”.
În același timp, producătorii asiatici încep să anticipeze o scădere a cererii și posibile blocaje de aprovizionare, înregistrând cel mai slab nivel al activității de achiziție din decembrie 2023.
Singura zonă cu perspective mai optimiste este Europa, unde recesiunea industrială pare să se apropie de sfârșit. Deși Marea Britanie, prima țară care a semnat un acord comercial preliminar cu SUA, a raportat o activitate industrială foarte slabă, capacitatea de producție din Germania și Franța începe să fie din nou utilizată. Totuși, Piatek a avertizat că această tendință pozitivă se poate inversa rapid dacă condițiile comerciale globale se deteriorează din nou.