Guvernul ungar continuă ofensiva împotriva ONG-urilor și a mass-mediei independente prin introducerea în Parlament a unui proiect de lege care vizează orice structură finanțată din fonduri externe ce ar 'amenința suveranitatea', relatează AFP.
Acest proiect de lege despre 'transparența vieții publice' a fost prezentat în noaptea de marți spre miercuri de un deputat al partidului aflat la putere, Fidesz, stârnind deja îngrijorări în rândul presei și al opoziției și comparații cu legea rusă privind 'agenții străini'.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Organizațiile care 'încalcă sau critică' valorile înscrise în Constituție, în special 'prioritatea căsătoriei, a familiei și a genurilor biologice', ar putea fi incluse pe o listă neagră, după o recomandare a Autorității de Suveranitate, înființată anul trecut, scrie Agerpres.
Într-un astfel de caz, ele vor trebui să solicite permisiunea organismului de combatere a spălării banilor pentru a primi fonduri din străinătate. Conturile lor bancare vor fi puse sub supraveghere, iar transferurile donatorilor vor fi blocate dacă se dovedește că scopul banilor este de a 'influența viața publică'.
Dacă acest reguli sunt încălcate, se vor aplica amenzi mari, de până la 25 de ori valoarea asistenței financiare primite, cu amenințarea interzicerii activităților în caz de recidivă.

Premierul naționalist Viktor Orban a promis în martie 'o mare curățenie de Paște' împotriva rivalilor săi, care au fost acuzați că sunt 'ploșnițe'. De atunci, a adoptat o serie de amendamente constituționale care restricționează drepturile persoanelor LGBT+ și ale persoanelor cu dublă cetățenie.
Întors la conducerea țării în 2010, el a subminat treptat echilibrul puterilor în stat și își accelerează acum cursa pe care o califică drept 'iliberală', întărit de victoria aliatului său american Donald Trump și înainte de alegerile legislative din primăvara viitoare.
'Bună dimineața, Rusia', a titrat pe site-ul său publicația Telex, ca reacție la această nouă lege.
Fostul redactor-șef Veronika Munk a denunțat pe Facebook un text de lege destinat 'să hărțuiască și să împiedice practic toate organizațiile care beneficiază de fonduri externe, cum ar fi subvențiile sau chiar licitațiile transparente din UE, esențiale pentru supraviețuirea lor'.
'Este dovada clară că vor face tot ce consideră necesar pentru a rămâne la putere', a comentat de asemenea deputatul independent Akos Hadhazy pe rețelele sociale, îndemnând la mobilizare împotriva 'putinizării' Ungariei.

Adoptarea legii ar trebui să fie o formalitate într-un Parlament dominat de coaliția guvernamentală. Dar legea ar urma să primească critici din partea Bruxellesului, care a lansat anul trecut o procedură de infringement împotriva înființării Autorității de Suveranitate.
De la înființarea sa, acest birou a inițiat investigații împotriva ONG-ului anticorupție Transparency International și a site-ului de investigații Atlatszo, concluzionând că reprezentau o amenințare la adresa suveranității Ungariei.