ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat limitarea adaosurilor comerciale la 14 alimente. LISTA produselor la care vor fi tăiate prețurile pentru 3 luni. Ciolacu a mulțumit retailerilor

ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat limitarea adaosurilor comerciale la 14 alimente. LISTA produselor la care vor fi tăiate prețurile pentru 3 luni. Ciolacu a mulțumit retailerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți vor fi de maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate de Guvern. Prevederile ordonanței se vor aplica timp de 3 luni, iar în funcție de rezeultate, Executivul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc atât colegilor mei, domnului ministru, cât și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun”, a spus premierul Ciolacu.

UPDATE Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat că în ordonanță a fost introdusă și o declarație pe propria răspundere pentru actorii de pe lanțul comercial din care să reiasă cota de adaos comercial aplicată.

După cum a relatat Profit.ro, potrivit unei legi adoptate în 2020, obligația societăților comerciale de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale și cele de comision practicate, așa-numita lege a ”adaosului comercial”, a dispărut complet, prin abrogare.

”Nu se va interveni în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor”, a mai spus în context ministrul Barbu.

DECIZIE Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro CITEȘTE ȘI DECIZIE Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro

Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică tuturor operatorilor economici înregistrați în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul.

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale după cum urmează:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele.

Măsură avizată: Unde vor fi aruncate medicamentele expirate. Noi obligații pentru spitale, inclusiv private, și nouă atenționare pe ambalaje CITEȘTE ȘI Măsură avizată: Unde vor fi aruncate medicamentele expirate. Noi obligații pentru spitale, inclusiv private, și nouă atenționare pe ambalaje

Lista de produse agricole și alimentare cu adaos comercial limitat

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

  2. Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT

  3. Brânză telemea de vacă vrac

  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

  6. Mălai 1 kg

  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

  8. Ulei de floarea-soarelui 1L

  9. Carne proaspătă pui*

  10. Carne proaspătă porc**

  11. Legume proaspete vrac***

  12. Fructe proaspete vrac****

  13. Cartofi proaspeți albi vrac

  14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne de pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne de porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac înseamnă: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

PSD începe asaltul în comerț în timp ce Ciolacu discută cu marile magazine: Eticheta cărnii comercializate trebuie să prezinte prețul de achiziție. Obligații și pentru fast-food. Interdicții de etichetare și comercializare CITEȘTE ȘI PSD începe asaltul în comerț în timp ce Ciolacu discută cu marile magazine: Eticheta cărnii comercializate trebuie să prezinte prețul de achiziție. Obligații și pentru fast-food. Interdicții de etichetare și comercializare

Comercializarea produselor menționate se va face doar cu prezentarea dovezilor cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat produselor vândute. 

Nerespectarea cotelor de adaos prevăzute de către procesatori, distribuitori sau comercianți la vânzarea cu amănuntul și cash&carry va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 100.000 lei la 2 milioane lei.

Ordonanța de urgență se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile și va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare n Monitorul Oficial, perioadă în care vor fi modificate corespunzător contractele comerciale vizate. 

În actul normativ Guvernul a specificat că procesatorii, distribuitorii sau comercianții ”au obligația ca pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe să depună toate diligențele necesare pentru asigurarea în cantități suficiente a produselor prevăzute”.

DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată CITEȘTE ȘI DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată

Reprezentanții marilor lanțuri de magazine au promis anterior Guvernului că vor reduce temporar prețurile, începând cu perioada imediată, la o serie de produse alimentare de bază, precum pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, mălai, făină, ulei, legume, fructe.

Profit.ro a anunțat atunci că Guvernul ia în calcul și adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie plafonate adaosurile comerciale pe tot lanțul comerțului alimentar, de la producător, furnizor și vânzător. În plus, retailerilor li se va impune reducerea sau chiar suspendarea taxelor și a comisioanelor la vânzarea produselor.

Executivul susține că poate modifica legislația în acest sens fără acordul Comisiei Europene, iar toți reprezentanții săi arată că ”nu este vorba de o plafonare a prețurilor ca în Ungaria”.

Deși Guvernul nu poate interveni pentru a regla prețurile decât cu acordul Comisiei Europene, retailerii au fost de acord cu solicitarea premierului Ciolacu, mai ales pentru că, în nenumărate rânduri, acesta și-a exprimat intenția introducerii unei taxe de solidaritate de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii.  

Profit.ro a anunțat anterior că premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la circa 8 produse alimentare de bază, astfel încât prețurile pentru populație să fie suportabile, dar și pentru ca ținta de inflație să ajungă până la finele anului la 8%, așa cum și-a propus Guvernul în programul cu care a fost votat de către Parlament.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți