ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica

ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 22 iun 2023

Reprezentanții marilor lanțuri de magazine au promis Guvernului că vor reduce temporar prețurile, începând cu perioada imediată, la o serie de produse alimentare de bază, precum pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, mălai, făină, ulei, legume, fructe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit informațiilor Profit.ro, Guvernul ia în calcul și adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie plafonate adaosurile comerciale pe tot lanțul comerțului alimentar, de la producător, furnizor și vânzător. În plus, retailerilor li se va impune reducerea sau chiar suspendarea taxelor și a comisioanelor la vânzarea produselor.

UPDATE Ministrul Economiei anunță că "este vorba de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând, pentru cei care distribuie, e un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați", în sensul că aceștia nu vor fi obligați să își limiteze adaosul comercial, operațiunea fiind gândită la acest moment pe baze voluntare.

La rândul său, Sorin Minea, președinte Romalimenta, confirmă că este vorba de limitarea adaosului comercial, prin adaos comercial în această situație înțelegându-se marja de profit.

"Se pare că, de la sfârșitul lunii, la producție și procesare adaosul comercial va fi practic marja de profit, deci se vor scădea toate cheltuielile care vor intra în prețul produsului. Nu se va diminua decât cel mult profitul. Procentul ăsta e unul generos, e vorba de zeci de procente. Producția și procesarea teoretic nu poate să fie deranjate.

Marii retaileri vor avea un adaos comercial plafonat, deci prețul de intrare și cel de vânzare, indiferent de proveniența produsului, vor avea un procent plafonat, mai mic decât cel actual", a explicat acesta pentru Profit.ro.

Executivul susține că poate modifica legislația în acest sens fără acordul Comisiei Europene, iar toți reprezentanții săi arată că ”nu este vorba de o plafonare a prețurilor ca în Ungaria”.

În urma acestor măsuri, toți operatorii economici din sectorul alimentar vor rămâne cu marje de profit rezonabile, mai arată surse guvernamentale.

DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată CITEȘTE ȘI DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată

Marii comercianți ar urma să reducă de bunăvoie adaosurile comerciale. 

Deși Guvernul nu poate interveni pentru a regla prețurile decât cu acordul Comisiei Europene, retailerii ar urma să fie de acord cu solicitarea premierului Ciolacu, mai ales pentru că, în nenumărate rânduri, acesta și-a exprimat intenția introducerii unei taxe de solidaritate de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii.  

Premierul Ciolacu a susținut că va fi vorba de o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: ”Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”, a spus premierul. ”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu

Profit.ro a anunțat anterior că premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la circa 8 produse alimentare de bază, astfel încât prețurile pentru populație să fie suportabile, dar și pentru ca ținta de inflație să ajungă până la finele anului la 8%, așa cum și-a propus Guvernul în programul cu care a fost votat de către Parlament.

Măsura ar urma să se aplice temporar, pentru jumătate de an, iar Consiliul Concurenței ar urma să monitorizeze situația, ca lanțurile comerciale să reducă aceste prețuri.

Potrivit Guvernului, discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

"Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale,  să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar  angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului.  Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Executivul a mai arătat că dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.      

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
ret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți