Romsilva: Veste excelentă după 20 ani! Decizie de retrocedare a zeci de mii hectare de păduri, desființată

Povești cu Profit   
Romsilva: Veste excelentă după 20 ani! Decizie de retrocedare a zeci de mii hectare de păduri, desființată

Tribunalul Mureș a admis cererea de revizuire formulată de juriștii Romsilva și a desființat decizia prin care erau retrocedate un total de 43.227 hectare de păduri în județul Bacău, în valoare de 300 milioane de euro.

Acum, după 20 de ani, se reia judecarea dosarului.

Urmărește-ne și pe Google News

”O veste excelentă! Tribunalul Mureș a admis cererea de revizuire a Romsilva și a desființat decizia prin care se retrocedau 43.227 hectare de păduri în județul Bacău, cu o valoare de 300 milioane de euro”, au transmis oficialii Romsilva, potrivit News.ro.

Un crescător de vaci devine milionar în euro după ce a dat statul român în judecată. Una dintre cele mai mari compensații acordate vreodată în România CITEȘTE ȘI Un crescător de vaci devine milionar în euro după ce a dat statul român în judecată. Una dintre cele mai mari compensații acordate vreodată în România

Potrivit acestora, Tribunalul Mureș a admis cererea de revizuire introdusă de juriștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a desființat decizia 231/R/2012 prin care un judecător al Tribunalului Covasna a retrocedat 43.227 hectare de păduri proprietatea publică a statului, administrate de către Direcția Silvică Bacău.

Suprafața de 43.227 hectare fond forestier administrată de Direcția Silvică Bacău, formată din trupurile de pădure Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, aceștia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moștenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv.

”În urma plângerilor penale formulate de Regia Națională a Pădurilor -Romsilva, judecătorul Ordog Lorand Andras, care a decis retrocedărea ilegală a pădurii a fost condamnat, la fond, de către Curtea de Apel Brașov, la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită. Însă, în noiembrie 2023, în apel, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că faptele s-au prescris și a decis încetarea procesului penal față de judecătorul Ordog Lorand Andras, dar a reținut că acesta a comis fapta de luare de mită, pretinzând suma de 50.000 de euro, pentru a da o soluție favorabilă lui Paltin Sturdza”, mai arată reprezentanții Romsilva.

Aceștia precizează că, după 20 de ani ani, se reia judecarea dosarului.

VIDEO Cloud9 Evolution, proiect imobiliar dezvoltat de Alfa Group, ar putea fi replicat în alte câteva orașe universitare din România CITEȘTE ȘI VIDEO Cloud9 Evolution, proiect imobiliar dezvoltat de Alfa Group, ar putea fi replicat în alte câteva orașe universitare din România

”Juriștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vor efectua toate demersurile legale pentru a menține în proprietatea publică a statului această suprafață de fond forestier”, a mai transmis regia.

În 2019, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, între timp desființată,  care preluase dosarul de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, a retras în mod abuziv apelul declarat împotriva sentinței penale, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat doar apelul inculpaților, pe care l-a și admis, iar în același timp a respins apelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brașov.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău.

Tranzacție - Eisberg vinde afacerea cu salată din România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Eisberg vinde afacerea cu salată din România

În acest dosar au fost judecați și Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul șef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

În 9 mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În același dosar, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracțional orgaizat și de spălarea banilor, a fost achitat.

viewscnt
Afla mai multe despre
romsilva
padure
retriocedare