VECINI

Creștere rapidă a șomajului în rândul tinerilor din Bulgaria

Creștere rapidă a șomajului în rândul tinerilor din Bulgaria

marţi, 12:53

Bulgaria e una dintre țările din UE cu cea mai drastică creștere a șomajului în rândul tinerilor, scrie agenția Sega, preluată de Rador. Datele Eurostat pentru luna martie arată că, anual, numărul tinerilor șomeri sub 25 de ani din Bulgaria a crescut dramatic cu peste 46%. Astfel, de la 13.000 în martie 2023, sunt deja 19.000 de oameni, sau ponderea acestora a crescut de la 9,7 la 16%. Există foarte puține țări în UE cu o creștere similară.

  • Republica Moldova și-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic
    Republica Moldova și-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic
    marţi, 11:00

    Norvegia și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, țară care încearcă să pună capăt dependenței sale tradiționale de Rusia, transmite Reuters.

  • Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina
    Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina
    marţi, 08:48

    Guvernul polonez a anunțat că finanțează funcționarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, rețea esențială pentru comunicațiile armatei din această țară, informează AFP.

  • Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru?
    Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru?
    marţi, 08:44

    Ministerul rus al Apărării a comunicat că Statul Major General, la ordinul președintelui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru desfășurarea în viitorul apropiat a unor exerciții ale formațiunilor de rachete ale Districtului Militar Sudic (SMD) și ale forțelor Marinei Militare legate de „utilizarea armelor nucleare non-strategice”, sau arme nucleare tactice, cum mai sunt cunoscute, transmite BBC.

  • Industria rusească de petrol și gaze începe să rămână fără angajați
    Industria rusească de petrol și gaze începe să rămână fără angajați
    luni, 12:27

    Industria rusească de petrol și gaze a fost crucială pentru finanțarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua să lupte, însă tocmai această industrie crucială se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche, transmite Bloomberg.

  • Rusia amenință statele baltice
    Rusia amenință statele baltice
    duminică, 15:24

    „Atitudinea ostilă" a țărilor baltice a dus la ruperea majorității legăturilor lor cu Rusia, a transmis Ministerul rus de Externe, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu „măsuri asimetrice”, conform Reuters.

  • Austria recurge la teste ADN pentru a limita imigrația
    Austria recurge la teste ADN pentru a limita imigrația
    duminică, 14:47

    Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN în cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat în Austria pentru a reduce afluxul de imigranți în țară, relatează DPA.

  • Rusia a spart e-mailurile partidului cancelarului Scholz
    Rusia a spart e-mailurile partidului cancelarului Scholz
    sâmbătă, 15:58

    Ministrul de Externe al Germaniei a dezvăluit că grupul de hackeri Fancy Bear, afiliat serviciului rus de informații militare, GRU, s-a folosit de o vulnerabilitate de securitate necunoscută a Outlook, serviciul de mesagerie al Microsoft.

  • Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea scoate la iveală diviziunile din Occident cu privire la strategia față de China
    Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea scoate la iveală diviziunile din Occident cu privire la strategia față de China
    sâmbătă, 12:37

    Președintele chinez Xi Jinping este așteptat săptămâna viitoare în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani (exceptând vizita de anul trecut pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin la Moscova), într-un turneu care ar putea scoate în evidență disensiunile europene în ceea ce privește comerțul cu Beijingul și modul în care Uniunea Europeană se poziționează ca pol între Statele Unite și China, relatează Reuters.

  • Inflația din Turcia a accelerat
    Inflația din Turcia a accelerat
    sâmbătă, 11:09

    Inflația din Turcia a accelerat la 69,8% în luna aprilie, în termeni anuali, a raportat vineri Institutul de Statistică din Turcia, cele mai mari creșteri de prețuri de consum de la an la an fiind în educație, cu un salt de 103,86%, și hoteluri, cafenele și restaurante, cu o creștere de 95,82%, relatează CNBC.