Alegeri locale în Turcia: Opoziția l-a surprins pe Erdogan cu o victorie istorică

Alegeri locale în Turcia: Opoziția l-a surprins pe Erdogan cu o victorie istorică
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Principalul partid de opoziție din Turcia a obținut victorii electorale importante în principalele orașe ale țării, Istanbul și Ankara, relatează bbc.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rezultatele reprezintă o lovitură semnificativă pentru Recep Tayyip Erdogan, care spera să recâștige controlul asupra orașelor la mai puțin de un an după ce a revendicat un al treilea mandat de președinte, scrie News.ro.

Ratele la creditele legate de IRCC scad de azi, dar vor crește ușor din vară. Scădere și mai mare pentru cele calculate în funcție de ROBOR CITEȘTE ȘI Ratele la creditele legate de IRCC scad de azi, dar vor crește ușor din vară. Scădere și mai mare pentru cele calculate în funcție de ROBOR

El a condus campania pentru a obține victoria în Istanbul, unde a crescut și a devenit primar. Dar Ekrem Imamoglu, care a câștigat pentru prima dată orașul în 2019, a obținut o a doua victorie pentru opoziția seculară CHP.

Erdogan a promis o nouă eră în megaorașul turc de aproape 16 milioane de locuitori, dar primarul în exercițiu al Istanbulului era pe cale să obțină peste 50% din voturi, cu peste 10 procente în fața candidatului Partidului AK al președintelui.

Aceasta a fost, de asemenea, prima dată de la venirea la putere a lui Erdogan, în urmă cu 21 de ani, când partidul său a fost învins la urne în întreaga țară.

În capitala Ankara, primarul opoziției, Mansur Yavaș, a fost atât de mult în fața rivalului său, la 59%, încât și-a declarat victoria când mai puțin de jumătate din voturi au fost înregistrate. Susținătorii au blocat toate drumurile principale din oraș, fluturând steaguri și claxonând .

În mod semnificativ, CHP era, de asemenea, pe cale să câștige în multe alte orașe mari din Turcia, inclusiv Izmir și Bursa, Adana și stațiunea Antalya.

Președintele Erdogan, în vârstă de 70 de ani, a recunoscut că alegerile nu s-au desfășurat așa cum a sperat, dar le-a spus susținătorilor din Ankara că acestea nu vor marca "un sfârșit pentru noi, ci mai degrabă un punct de cotitură".

Samara, plecat de la șefia Bringo, mutare prezentată de Profit.ro, anunță că a fost recrutat de Leroy Merlin CITEȘTE ȘI Samara, plecat de la șefia Bringo, mutare prezentată de Profit.ro, anunță că a fost recrutat de Leroy Merlin

El a subliniat că întotdeauna s-a bazat pe "voința poporului" pentru autoritatea sa și le-a spus susținătorilor că va respecta electoratul și acum.

În timpul campaniei electorale, Erdogan a spus că aceasta va fi ultima sa campanie, deoarece mandatul său prezidențial se încheie în 2028.

Dar criticii consideră că victoria l-ar fi încurajat să reformeze constituția pentru a putea candida din nou. După o înfrângere atât de dramatică, acest lucru pare foarte puțin probabil.

În schimb, rezultatul a fost un mare succes pentru președintele CHP, Ozgur Ozel, care a lăudat alegătorii pentru că au decis să schimbe fața Turciei printr-un vot istoric: "Ei vor să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră".

Mulțimi din Istanbul s-au adunat în fața primăriei în Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul. Au fluturat steaguri turcești și bannere pe care era afișată fotografia lui Ekrem Imamoglu alături de părintele fondator al Turciei, Kemal Ataturk, al cărui poster era așezat pe pereții clădirii autorităților locale.

"Pot spune că încrederea și convingerea cetățenilor noștri în noi au fost răsplătite", a declarat Imamoglu.

Atât el, cât și Mansur Yavaș sunt văzuți ca potențiali candidați pentru președinție în 2028.

"Totul va fi bine", au scandat susținătorii lui Imamoglu în timp ce dansau pe ritmuri de tobe și clarineți în Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul. Primarul în exercițiu al Istanbulului a folosit pentru prima dată acest slogan atunci când a câștigat orașul în fața partidului lui Erdogan, în urmă cu cinci ani. Unele dintre bannerele din Sarachane foloseau sloganul său actual, "Cu toată viteza înainte".

În Istanbul locuiește o cincime din populația Turciei, care numără aproape 85 de milioane de locuitori. Controlul orașului înseamnă controlul unei părți semnificative din economia Turciei, inclusiv comerțul, turismul și finanțele.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
turcia