Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a anunțat că țara sa este complet pregătită pentru aderarea la zona euro, reafirmând angajamentul țării de a adopta euro de la 1 ianuarie 2026, informează Novinite.
Declarația a fost făcută cu ocazia inaugurării unui centru de numerar al BNB în nordul Bulgariei, o investiție de 10 milioane de leva, care face parte dintr-un program mai amplu pentru modernizarea operațiunilor cu numerar la nivel național, în anticiparea trecerii la moneda unică.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Radev a subliniat rolul strategic al noului centru, care reprezintă o componentă crucială a eforturilor BNB de modernizare, în special în contextul intrării țării în zona euro. Noua facilitate va fi folosită de 17 bănci și aproximativ 400 de clienți finali, scrie Agerpres
Atât BNB, cât și autoritățile de la Sofia au finalizat toți pașii necesari pentru a se asigura că Bulgaria îndeplinește cerințele pentru adoptarea euro. Această tranziție reprezintă prioritatea națională de bază, iar BNB colaborează deplin cu Guvernul în acest sens, a dat asigurări Radev.
De asemenea, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei s-a referit la temerile privind viitorul raport de convergență, așteptat luna viitoare. El și-a exprimat încrederea că propunerea președintelui bulgar, Rumen Radev, de organizare a unui referendum pe tema adoptării monedei euro, înaintată Curții Constituționale, nu va afecta evaluarea Comisiei Europene.

În plus, Dimitar Radev a dezmințit zvonurile care sugerează că introducerea euro va debloca fonduri ascunse sau va duce la cheltuieli scăpate de sub control, și le-a numit 'legende'.
Economiștii sunt de părere că, prin adoptarea euro, Bulgaria, a cărei monedă leva este de mult timp legată de euro, ar atrage mai multe investiții străine și și-ar asigura ratinguri de credit mai bune, care ar putea reduce costurile de finanțare a datoriei.
Cu toate acestea, bulgarii sunt divizați cu privire la adoptarea euro, existând îngrijorări că aceasta ar putea duce la creșteri de prețuri, în mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în Croația în 2023.