Evaziunea fiscală din Grecia depășește 60 de miliarde de euro anual

Evaziunea fiscală din Grecia depășește 60 de miliarde de euro anual
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a afirmat că evaziunea fiscală în țară depășește 60 de miliarde de euro anual, informează publicația Ekathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Veniturile oficiale declarate în Grecia totalizează 80 de miliarde de euro, în timp ce consumul totalizează 140 de miliarde de euro, iar consumul nu este însoțit de un declin al economiilor, care continuă să crească, susține Stournaras într-un interviu acordat site-ului de știri in.gr, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ FOTO Ciolacu - desemnat să formeze noul Cabinet CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Ciolacu - desemnat să formeze noul Cabinet

"Suntem considerați campionii Europei" la evaziune fiscală, în pofida progreselor înregistrate cu majorarea veniturilor fiscale ca procent din PIB, a declarat Stournaras.

Acesta a adăugat, referindu-se la creditele neperformante (NPL), că este pregătită pentru a fi trimisă viitorul ministru de Finanțe al țării o inițiativă legislativă care va cuprinde un cod deontologic comun pentru fondurile care administrează NPL.

De asemenea, susține guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, pentru a reduce diferența între dobânzile la depozite și credite trebuie îmbunătățită concurența în sistemul bancar, ajutând băncile mai mici și solicitând Guvernului să ofere condiții de concurență egale.

Stournaras și-a exprimat încrederea că Grecia își recâștiga ratingul de tip "investment-grade" (recomandat pentru investiții) în 2023, după 12 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiții), și a reiterat că țara are nevoie de un Guvern cu o viziune pe termen lung.

Investițiile străine directe s-au redus CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe s-au redus

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Greciei a crescut cu 5,9%.

Dar creșterea costurilor cu energia și inflația au determinat Guvernul de la Atena să previzioneze un avans al economiei de doar 2% în 2023.

Performanța sa economică este esențială pentru îndeplinirea obiectivului de revenire la un calificativ "investment-grade".

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
evaziune fiscala