Exporturile Turciei în 2023 au atins un record

Exporturile Turciei în 2023 au atins un record
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Exporturile Turciei în 2023 au atins un record de 255,8 miliarde de dolari, în creștere cu 0,6% față de anul precedent, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, notează agenția Anadolu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Astfel, cifra a depășit ținta programului nostru pe termen mediu de 255 de miliarde de dolari”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la Istanbul cu privire la datele preliminare despre comerțul exterior, scrie News.ro.

Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie CITEȘTE ȘI Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi  a crescut cu 0,8 puncte procentuale față de anul precedent, ajungând la 70,7% în 2023, a spus Erdogan.

El a subliniat că deficitul de comerț exterior al țării s-a redus cu 3,2% de la an la an în 2023.

Potrivit datelor separate anunțate de Ministerul Comerțului, deficitul comercial s-a ridicat la 106 miliarde de dolari în 2023, în scădere de la 109,5 miliarde de dolari în 2022.

„Cu excepția lunii iulie, deficitul nostru comercial s-a redus anual în ultimele șapte luni ale anului 2023”, a explicat el.

Importurile Turciei au scăzut cu 0,5% față de anul anterior, la 361,8 miliarde de dolari în 2023, au arătat datele ministerului.

În luna octombrie, exporturile anuale de servicii ale Turciei au atins un maxim istoric de 99,3 miliarde de dolari, a subliniat Erdogan.

Președintele a spus că Turcia își propune să-și sporească exporturile de bunuri și servicii în 2024 la peste 375 de miliarde de dolari, adăugând: „Turcia are o putere mai mult decât suficientă pentru a realiza acest lucru”.

Erdogan a spus că guvernul a dublat bugetul alocat pentru sprijinul exporturilor în 2024, după ce în 2023 a oferit 11,6 miliarde de lire turcești (390,6 milioane de dolari) în sprijinul exportatorilor.

ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele CITEȘTE ȘI ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele

„Obiectivul nostru este să nu lăsăm nicio țară în care produsele turcești să nu fie recunoscute și în care exportatorii noștri să nu aibă loc”, a menționat el.

În decembrie 2023,exporturile Turciei au crescut cu 0,44% fațăde aceeași perioadă a anului precedent, până la 23 de miliarde de dolari, a spus Erdogan.

Importurile țării au totalizat 29,1 miliarde de dolari în decembrie, în scădere cu 10,7% față de anul precedent, au arătat datele ministerului.

La rândul său, ministrul Comerțului, Omer Bolat, a declarat, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Comerțului, că ponderea Turciei în exporturile globale de mărfuri a crescut la 1,06% în primele nouă luni ale anului 2023, de la 1,02% în 2022.

Se estimează că exporturile de bunuri din Turcia vor atinge 267 de miliarde de dolari în acest an și 302 de miliarde de dolari în 2026, în timp ce exporturile de servicii vor depăși 110 de miliarde de dolari, a subliniat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
exporturi