Fondul de private equity Enterprise Investors, care a vândut Profi și Noriel, semnează un nou exit

Fondul de private equity Enterprise Investors, care a vândut Profi și Noriel, semnează un nou exit
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

Fondul de private equity Enterprise Investors, care a vândut Profi și Noriel, semnează exit-ul din JNT Group (JNT), unul dintre cei mai mari producători, importatori și distribuitori de vinuri din Polonia. Compania urmează să fie achiziționată de către CEO-ul său, Jakub Nowak, care va realiza un MBO (management buyout), împreună cu un grup de investitori. În urma tranzacției, Nowak va deveni acționar majoritar al JNT.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

PEF VII a achiziționat JNT (pe atunci Jantoń) în 2017, de la familia fondatoare. Jakub Nowak a condus compania de la înființarea ei, fiind în firmă de peste 20 de ani, practic de la începutul carierei sale profesionale. Împreună cu echipa EI, acesta a elaborat un plan pentru creșterea dinamică a JNT. Compania a crescut în mod constant de la schimbarea în structura acționariatului și a obținut mai mult din piața vinului din Polonia decât competitorii săi.

În prezent, cota sa de piață este estimată la aproape 20%.

FOTO Lanțul „Casa del Tabaco” intră în România CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul „Casa del Tabaco” intră în România

JNT a obținut această poziție investind în unități de producție și în marketing, dar și prin achiziția unor mărci poloneze precum Grzaniec Galicijski, Wino Makowicz, Selekcja Makowicz și Platinum Wines.

Compania și-a început extinderea internațională vara trecută, când produsele sale au apărut în lanțurile de retail din România. 

În România, Enterprise Investors are o prezență constantă din anul 2000. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro, rețea pe care a vândut-o în 2022 către Sunman, liderul pieței de retail, distribuție și producție de jucării din Turcia.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro, iar în decembrie 2017 a anunțat vânzarea Macon către grupul german Xella.

Pe lângă Noriel și Profi, Enterprise Investors a avut de-a lungul timpului, pentru anumite perioade, investiții la Smartree, Macon, Siveco, Artima și Orange, alocând celor 7 proiecte o sumă totală de circa 200 de milioane de euro.

Enterprise Investors analizează mai multe achiziții în România, după cum a anunțat Bartosz Kwiatkowski, partenerul Enterprise Investors responsabil cu investițiile în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
enterprise investors
jnt group
polonia