GRAFIC Alimentarea cu energie a fost restabilită în Republica Moldova, nu și fluxurile dinspre România

GRAFIC Alimentarea cu energie a fost restabilită în Republica Moldova, nu și fluxurile dinspre România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 nov 2022

Autoritățile de la Chișinău au anunțat restabilirea alimentării cu energie electrică a întregii Republici Moldova, după pana masivă de curent de marți cauzată indirect de atacurile Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, însă datele oficiale ale operatorului de transport și sistem român Transelectrica arată că, deocamdată, nu există fluxuri de energie dinspre România peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Operatorul vecin, Moldelectrica, a informat că alimentarea cu energie a fost restabilită în toate localitățile afectate.

Wall Stret revine “pe verde”. Piețele nu au luat încă în calcul o potențială escaladare a războiului CITEȘTE ȘI Wall Stret revine “pe verde”. Piețele nu au luat încă în calcul o potențială escaladare a războiului

La apariția situației excepționale au fost deconectați consumatorii de energie electrică din întreaga țară, inclusiv din raioanele amplasate pe malul stâng al râului Nistru. Alimentarea a fost restabilită urmare a intervenției operative a dispecerilor naționali și colaborării eficiente cu dispecerii țărilor vecine. Atragem atenția asupra faptului că vorbim de infrastructura critică a Republicii Moldova și solicităm respectuos să nu se facă presupuneri și speculații la tema situației excepționale care a avut loc. În Republica Moldova în continuare este stare de alertă pe piața energiei electrice și din acest motiv îndemnăm toți consumatorii să utilizeze energia electrică responsabil″, a transmis șeful Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

Datele Transelectrica arată că, în această dimineață, nu există în continuare fluxuri de energie dinspre România spre Republica Moldova, prin linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Cuciurgan. Linia a fost deconectată în regim automat marți, ca măsură de siguranță, fără a fi fost avariată.

Sursă: Transelectrica

Sursă: Transelectrica

Polonia crește nivelul de alertă al armatei și ia în considerare declanșarea Articolului 4 din Tratatul NATO CITEȘTE ȘI Polonia crește nivelul de alertă al armatei și ia în considerare declanșarea Articolului 4 din Tratatul NATO

În noiembrie, România a asigurat până la 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, prin contractele comerciale încheiate de producătorii Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OMV Petrom cu furnizorul de stat basarabean Energocom, prin achizițiile acestuia de pe piața spot a bursei românești OPCOM, precum și prin contractul de avarie dintre operatorii de transport și sistem vecini Transelectrica și Moldelectrica.

Basarabia este în criză energetică după ce Ucraina a oprit exporturile de electricitate în octombrie, din cauza distrugerilor grave provocate infrastructurii sale de profil de către atacurile Rusiei. La asta s-a adăugat stoparea livrărilor către malul drept al Nistrului de către centrala pe gaze de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria. Asta după ce gigantul rus de stat Gazprom a redus masiv fluxurile de gaze naturale către Republica Moldova, iar Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns încă la un acord cu privire la împărțirea cantităților venite de la ruși. Anterior, în condiții normale, centrala de la Cuciurgan asigura circa 70% din consumul de energie electrică al vecinilor de peste Prut.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energetica republica moldova
gazprom republica moldova
livrari energie romania republica moldova