Cu cât vinde România energie electrică de avarie Republicii Moldova, în afara contractului comercial Hidroelectrica-Energocom. Măsuri de raționalizare peste Prut: Nu mergeți cu lifturile! ULTIMA ORĂ Contract și cu OMV Petrom

Cu cât vinde România energie electrică de avarie Republicii Moldova, în afara contractului comercial Hidroelectrica-Energocom. Măsuri de raționalizare peste Prut: Nu mergeți cu lifturile! ULTIMA ORĂ Contract și cu OMV Petrom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 oct 2022

UPDATE OMV Petrom, care deține și operează centrala pe gaze naturale de la Brazi, a încheiat un contract de livrare de energie electrică în Republica Moldova cu furnizorul de stat Energocom de peste Prut, pentru 50 MW. Este al doilea producător român de energie, după Hidroelectrica, care semnează un astfel de contract, după ce Guvernul de la București i-a obligat pe producători să vândă electricitate pentru alimentarea Basarabiei la preț fix, de 450 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Azi Moldova a continuat să ia energie de avarie din România. Mâine vom fi în aceeași situație. Energocom a semnat un contract cu OMV Petrom (România) pentru alți 50 MW, însă nu este suficient pentru a acoperi întreg deficitul. Trebuie să continuăm să economisim pentru a evita deconectările consumatorilor″, a anunțat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

Știrea inițială

Republica Moldova, aflată în stare de alertă energetică, beneficiază de ajutor de urgență din partea României, care livrează electricitate pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic de peste Prut în baza așa-numitului ″ajutor de avarie″, acordat de către operatorul român de transport și sistem Transelectrica omologului său Moldelectrica. Aceste livrări sunt separate de cele efectuate de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, furnizorului de stat moldovean Energocom, pe bază de contract comercial.

″Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 - 11:00 și 18:00 - 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (astăzi, marți – n.r.). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh.  Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate″, a anunțat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

FOTO Schimbare de strategie - One United transformă o clădire din complexul de birouri One North Gate în apartamente CITEȘTE ȘI FOTO Schimbare de strategie - One United transformă o clădire din complexul de birouri One North Gate în apartamente

În lei românești, la cursul de schimb actual, asta înseamnă un interval de preț între circa 934 lei/MWh și 1.710 lei/MWh. Contractul comercial dintre Hidroelectrica și Energocom prevede un preț fix de 450 lei/MWh, potrivit legislației românești. Contractul expiră la finalul lunii.

Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.

CONFIRMARE Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

În plus, tot marți, începând cu ora 9:24, urmare a deconectării unui grup de la centrala pe gaze Cuciurgan din Transnistria din cauza unei avarii, a fost înregistrat un deficit suplimentar orar în valoare de peste 100 MW.

″Pentru echilibrarea sistemului electroenergetic, ÎS Moldelectrica a solicitat ajutor de avarie suplimentar din sistemul electroenergetic al României pe perioada pornirii unui alt grup la CERS Moldovenească. Situația de avarie a fost remediată până la ora 13:00″, a precizat Moldelectrica.

Acțiunile companiilor chineze listate în SUA au scăzut puternic, ca urmare a puterii consolidate a președintelui Xi Jinping CITEȘTE ȘI Acțiunile companiilor chineze listate în SUA au scăzut puternic, ca urmare a puterii consolidate a președintelui Xi Jinping

Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă în sistemul de peste Prut la finalul săptămânii trecute, după oprirea livrărilor de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă și după ce liderii separatiști de la Tiraspol au transmis că centrala pe gaze de la Cuciurgan, din Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% de dinainte, ca urmare a reducerii de către gigantul rus de stat Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au decis marți măsuri de reducere a consumului de energie pe perioadă stării de alertă, care includ sistarea funcționării scărilor rulante și a escalatoarelor din clădirile publice și comerciale între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, oprirea proceselor industriale cu consum mare de energie din fabrici în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim în clădirile publice și comerciale, reducerea iluminatului interior în aceste clădiri cu cel puțin 30%, precum și oprirea iluminatului decorativ, architectural și publicitar.

În plus, cetățenilor li se recomandă să nu meargă cu lifturile din blocuri, pentru a nu rămâne blocați în ele în caz de întrerupere a alimentării cu energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova criza energetica
republica moldova rationalizare consum energie
republica moldova ajutor avarie energie romania
transelectrica moldelectrica
hidroelectrica energocom