Ieșirile din producție voluntare masive ale parcurilor fotovoltaice și eoliene, tot mai dese în ultima perioadă, riscă în mod semnificativ să ducă la o pană gravă de curent, a avertizat operatorul sistemului energetic național al Greciei, IPTO, citat de publicația elenă EnergyPress.
Opririle voluntare au drept cauză înmulțirea numărului de ore cu cotații de preț negative pe piața angro a energiei din Grecia, în momente cu producție regenerabilă masivă, în principal fotovoltaică, și cu consum redus.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Când prețurile devin negative, producătorii sunt nevoiți să îi plătească pe traderi pentru a le prelua energia și vor să evite asta.
Problema a fost discutată recent la o ședință convocată de IPTO cu agregatorii de energie regenerabilă, unde oficialii operatorului de transport și sistem au atras atenția că deconectările simultane și bruște pot destabiliza rețeaua și chiar declanșa pene de curent.

Situația este comparabilă cu criza din Spania, unde o astfel de retragere rapidă a capacității de producție a pus în pericol echilibrul sistemului energetic.
Pe 1 mai, numeroși producători de energie regenerabilă și-au deconectat voluntar unitățile de generare pentru a nu fi obligați să plătească pentru injectarea energiei în rețea în intervalele în care prețul era negativ.

În prezent, agregatorii au un control limitat în timp real asupra portofoliilor lor, ceea ce îngreunează oprirea eficientă a producției în astfel de momente.
Pentru a evita pierderile, mulți producători opresc instalațiile înainte ca operatorul să emită ordine oficiale de reducere a producției, asigurându-se astfel că nu sunt taxați pentru generarea în exces.
IPTO analizează acum modificări ale reglementărilor pentru a controla mai bine aceste opriri voluntare și a preveni riscul ca ele să se transforme într-o amenințare pentru siguranța sistemului.