Guvernul polonez îl duce la tribunal pe șeful băncii centrale. Amenință și pe fostul premier

Guvernul polonez îl duce la tribunal pe șeful băncii centrale. Amenință și pe fostul premier
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Guvernul polonez va depune o moțiune preliminară pentru a-l aduce pe guvernatorul băncii centrale, Adam Glapinski, în fața unui tribunal de stat până la sfârșitul lunii martie, a anunțat un deputat din partea coaliției de guvernare, potrivit agenției de știri de stat PAP, în ceea ce ar fi o măsură fără precedent pentru acest stat din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noul guvern pro-UE condus de Donald Tusk a promis să se asigure că cei pe care îi acuză de nereguli în timpul guvernării guvernului naționalist anterior vor fi trași la răspundere și a lansat schimbări radicale în mass-media de stat și în sistemul judiciar, scrie G4Media.ro.

Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă CITEȘTE ȘI Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă

Cu toate acestea, încercarea de a-l înlătura pe șeful băncii centrale este o mișcare potențial mai riscantă. Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, i-a transmis lui Glapinski, într-o scrisoare, că ar putea sesiza instanța supremă a UE cu privire la o astfel de măsură, deoarece aceasta ar putea afecta independența băncii.

„Lucrăm la o moțiune preliminară pentru a-l trage la răspundere pe președintele Băncii Naționale a Poloniei în fața Tribunalului de Stat și suntem hotărâți să ducem la bun sfârșit acest proces”, a declarat pentru PAP Janusz Cichon, președintele Comisiei pentru finanțe publice din parlament.

„Intenționăm să prezentăm o moțiune pregătită pe fond în parlament până la sfârșitul lunii martie”, a declarat Cichon, care este membru al Coaliției Civice (KO) a lui Tusk, cea mai mare grupare din coaliția de guvernare.

Glapinski, ale cărui legături cu liderul fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) datează de zeci de ani, a fost acuzat de actualul guvern că nu este suficient de independent.

De asemenea, el a fost acuzat că a indus în eroare Ministerul de Finanțe cu privire la rezultatele băncii centrale și că ar fi încălcat normele constituționale care împiedică banca centrală să finanțeze împrumuturi guvernamentale atunci când a lansat un program de relaxare cantitativă în timpul pandemiei COVID-19.

În același timp, guvernul polonez îl amenință și pe fostul premier cu justiția pentru neaccesarea fondurilor din PNRR blocate de Bruxelles, potrivit Reuters.

Fostul prim-ministru polonez ar fi putut comite o infracțiune prin faptul că nu a depus o cerere pentru fonduri europene, potrivit unei moțiuni care urmează să ajungă în fața parlamentului, ceea ce escaladează un conflict privind presupusele abateri ale fostei administrații.

Guvernul proeuropean al lui Donald Tusk a promis că cei pe care îi acuză de abuz de putere sau neglijență în funcții de conducere în timpul administrației anterioare vor fi trași la răspundere, dar deschiderea drumului pentru acuzații penale împotriva lui Mateusz Morawiecki, prim-ministru din 2017 până în 2023, ar fi o schimbare dramatică de viteză.

Ford cheamă „gulerele albe” la birou, minimum 3 zile pe săptămână CITEȘTE ȘI Ford cheamă „gulerele albe” la birou, minimum 3 zile pe săptămână

Conform unui punct pe agenda parlamentară publicată marți, deputații au fost chemați să dezbată asupra unei posibile infracțiuni „constând într-o omisiune oficială, care a condus la pierderea ireversibilă de către Polonia a unor plăți în avans din PNRR în valoare de 4,7 miliarde de euro”.

Polonia a avut înghețate fonduri de recuperare de miliarde de euro din cauza unei dispute cu Uniunea Europeană privind independența justiției, iar pe fondul acestei dispute Varșovia nu a solicitat un avans care nu ar fi depins de criteriile statului de drept.

La momentul evenimentelor în cauză, Konrad Szymanski era ministru al afacerilor europene.

Acest punct, care inițial era programat pentru joi, a fost retras de pe ordinea de zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
polonia
tribunal