Polonia este pregătită să găzduiască arme nucleare, anunță președintele Duda. Moscova avertizează Occidentul că se apropie periculos de o confruntare nucleară "catastrofală"

Polonia este pregătită să găzduiască arme nucleare, anunță președintele Duda. Moscova avertizează Occidentul că se apropie periculos de o confruntare nucleară "catastrofală"
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2024

Polonia este dispusă să găzduiască arme nucleare, dacă NATO va decide să desfășoare aceste arme, în condițiile în care Rusia își consolidează armamentul nuclear în Belarus și Kaliningrad, a declarat președintele polonez, Andrzej Duda, într-un interviu publicat luni, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare pe teritoriul nostru ca parte a partajării nucleare, pentru a întări flancul estic al NATO, suntem pregătiți să facem acest lucru", a declarat președintele Andrzej Duda într-un interviu publicat de cotidianul Fakt.

Bulgaria anunță: Vacanțe mai scumpe CITEȘTE ȘI Bulgaria anunță: Vacanțe mai scumpe

Duda a vorbit cu jurnaliștii de la Fakt după o vizită la New York, săptămâna trecută, unde a avut întâlniri la ONU și a discutat despre războiul din Ucraina cu fostul președinte american Donald Trump. În martie, el a vizitat Washington DC, unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, scrie News.ro.

Discuțiile despre cooperarea nucleară dintre Polonia și SUA sunt în curs "de ceva timp", a mărturisit el. "Am vorbit deja despre acest lucru de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiți", a declarat președintele Duda.

"Rusia militarizează din ce în ce mai mult Kaliningrad. Recent, aceasta și-a mutat armele nucleare în Belarus", a adăugat el.

Polonia, membră a NATO și susținătoare fermă a Ucrainei, are graniță atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât și cu Belarusul, aliatul Moscovei. Kaliningradul a devenit o enclavă rusă atunci când Lituania și-a declarat independența, în timpul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.

În iunie 2023, Vladimir Putin a confirmat că Rusia a trimis arme nucleare tactice în Belarus, țară care se învecinează cu Ucraina și Polonia.

RUSIA AMENINȚĂ DIN NOU CU ARMA NUCLEARĂ

În ciuda acestor mișcări ale Moscovei, Rusia dă vina tot pe Occident că ar căuta o confruntare nucleară.

Rusia a declarat luni, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavorv, că sprijinul militar al SUA, Marii Britanii și Franței pentru Ucraina a împins lumea în pragul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, ceea ce s-ar putea încheia cu o catastrofă, relatează Reuters.

La doar două zile după ce congresmenii americani au aprobat un ajutor militar suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite și NATO sunt obsedate de ideea de a provoca "înfrângerea strategică" a Rusiei. Lavrov a avertizat că sprijinul occidental pentru Ucraina pune Statele Unite și aliații în pragul unei confruntări militare directe cu Rusia.

"Occidentalii se clatină periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecințe catastrofale", a declarat Lavrov la o conferință la Moscova pe tema neproliferării.

"Deosebit de îngrijorător este faptul că troica statelor nucleare occidentale (SUA, Marea Britanie, Franța) este printre principalii sponsori ai regimului criminal de la Kiev, principalii inițiatori ai diferitelor măsuri provocatoare. Vedem riscuri strategice serioase în această situație, care conduc la o creștere a nivelului de pericol nuclear", a spus Lavrov.

De când a început războiul, Rusia a avertizat în mod repetat asupra creșterii riscurilor nucleare - avertismente pe care Statele Unite susțin că trebuie să le ia în serios, deși oficialii americani spun că nu au văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.

Invazia din 2022 a președintelui Vladimir Putin în Ucraina a declanșat cea mai gravă prăbușire a relațiilor dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaților ruși și americani.

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO și invadarea a ceea ce Moscova consideră a fi sfera de influență istorică a Rusiei.

Ucraina și susținătorii săi occidentali spun că războiul este o acaparare de teritorii în stil imperial de către o dictatură coruptă care va duce Rusia într-o fundătură strategică. Liderii occidentali au promis să lucreze pentru o înfrângere a forțelor rusești în Ucraina, excluzând în același timp orice desfășurare de personal NATO în această țară.

RUSIA NU VREA UN DIALOG CU SUA PE TEME NUCLEARE

Pe măsură ce relațiile s-au deteriorat, atât Rusia, cât și Statele Unite și-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea rețelei de tratate de control al armelor nculeare, care au încercat să încetinească cursa înarmărilor în timpul Războiului Rece și să reducă riscul unui război nuclear.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deținând peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China deține al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franța și Marea Britanie.

Lavrov a declarat că, având în vedere criza actuală, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor. "În contextul unui război hibrid total purtat împotriva noastră, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor și stabilitatea strategică în general", a declarat șeful diplomației ruse.

El a acuzat Occidentul că încearcă să impună restricții asupra arsenalelor nucleare ale Rusiei și Chinei, în timp ce dezvoltă capacități nenucleare, într-un efort de a obține o superioritate militară unilaterală.

RUSIA, DERANJATĂ DE SCUTUL ANTIRACHETĂ, VREA REGLEMENTĂRI PENTRU ARMELE ÎN SPAȚIU

Lavrov a mai reproșat Occidentului construirea unui sistem global de apărare antirachetă, care să poată contracara un rival, amplasând arme nucleare în baze din Europa și rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în regiuni din întreaga lume, în timp ce se pregătește să desfășoare arme în spațiu.

În februarie, Putin a declarat că Rusia se opune desfășurării de arme nucleare în spațiu, iar ministrul apărării a negat acuzațiile Washingtonului potrivit cărora Rusia dezvoltă o capacitate nucleară pentru spațiu.

Statele Unite afirmă că își dezvoltă capacitățile de apărare în conformitate cu acordurile internaționale. Statele Unite spun că doresc doar utilizarea pașnică a spațiului cosmic și că planurile lor de apărare antirachetă sunt defensive.

Lavrov a acuzat, de asemenea, Occidentul că desfășoară o campanie de propagandă pentru a discredita Rusia. "Scopul Occidentului este de a distrage atenția comunității internaționale de la amenințările reale din spațiul cosmic, pentru a obține alocarea de resurse financiare suplimentare pentru a-și dezvolta capacitățile spațiale militare naționale", a declarat Lavrov.

"Prioritatea noastră rămâne dezvoltarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care să stabilească garanții fiabile pentru a preveni desfășurarea de arme în spațiul cosmic", susține Lavrov.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a spus în februarie țărilor occidentale că riscă să provoace un război nuclear dacă trimit trupe să lupte în Ucraina, avertizând că Moscova dispune de arme pentru a lovi ținte din Vest. Putin a comentat astfel o sugestie, lansată de președintele francez Emmanuel Macron, în legătură cu posibilitatea ca membrii europeni ai NATO să trimită trupe terestre în Ucraina - o sugestie ce a fost respinsă rapid de mulți membri ai UE și care, de atunci, a dispărut.

Analiștii de securitate occidentali spun că declarațiile Moscovei sunt menite să descurajeze și să intimideze, dar acestea nu au împiedicat SUA și aliații săi din NATO să furnizeze ajutor, informații, instruire și arme Ucrainei - inclusiv tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
arme nucleare