Polonia vrea să organizeze un referendum pe tema acceptării refugiaților

Polonia vrea să organizeze un referendum pe tema acceptării refugiaților
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2023

Populiștii naționaliști aflați la putere în Polonia doresc să organizeze un referendum național pe tema acceptării refugiaților, fiind nemulțumiți de acordul european privind reforma sistemului de azil din UE, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a fost făcut joi de Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului ultraconservator Lege și Justiție (PiS), aflat la putere, scrie News.ro.

Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară CITEȘTE ȘI Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară

Conform unui acord preliminar încheiat recent, țările UE care refuză să primească refugiați vor trebui să plătească o sumă de 20.000 de euro de persoană într-un fond gestionat de Bruxelles. Polonia și Ungaria au votat împotriva acestei clauze, iar autoritățile de dreapta de la Varșovia au condamnat planul de relocare.

"Noi nu suntem de acord cu acest lucru și nici poporul polonez nu este de acord, iar asta trebuie să facă obiectul unui referendum (...) Și vom organiza acest referendum", a declarat Jaroslaw Kaczynski. "Poporul polonez trebuie să decidă asupra acestei chestiuni", a adăugat el în timpul unei dezbateri parlamentare.

Polonia găzduiește în prezent peste un milion de refugiați ucraineni care și-au părăsit țara în urma invaziei rusești din februarie 2022, dar autoritățile se opun de mult timp relocării migranților din Africa sau Asia care au ajuns în Grecia sau în Italia.

"Acesta nu este un pact privind migrația, ci un diktat care vizează schimbarea culturii europene", a acuzat premierul polonez Mateusz Morawiecki în fața parlamentarilor polonezi. "Suntem în Sejm (camera inferioară a parlamentului polonez), nu în Bundestag, și avem tot dreptul și obligația de a vota în favoarea intereselor Poloniei", a adăugat Morawiecki. "Noi, polonezii, știm foarte bine ce sunt compasiunea și solidaritatea. Nimeni nu ne va învăța solidaritatea, în special germanii", a declarat premierul de la Varșovia.

Polonia urmează să aibă alegeri parlamentare în această toamnă, iar problema acceptării refugiaților va fi unul dintre principalele subiecte ale campaniei electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
refugiati