Președintele Serbiei a ordonat ridicarea nivelului de alertă al armatei, pe fondul tensiunilor cu Kosovo

Președintele Serbiei a ordonat ridicarea nivelului de alertă al armatei, pe fondul tensiunilor cu Kosovo
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a anunțat că președintele Aleksandar Vucic, în calitate de comandant-șef, a ordonat ridicarea gradului de alertă al forțelor armate ale țării pentru ca acestea să poată îndeplini orice sarcină, relatează agenția sârbă de presă Tanjug.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

„Bineînțeles, nimeni nu vrea niciun fel de conflicte sau războaie și nimeni nu intenționează să joace astfel de jocuri. Serbia este o țară serioasă și ia toate măsurile pentru a putea răspunde oricărei situații provocatoare și oricărei potențiale probleme”, a declarat Vucevic într-o emisiune de televiziune, scrie Agerpres.

Metav investește 40 de milioane euro într-un proiect rezidențial din nordul Capitalei CITEȘTE ȘI Metav investește 40 de milioane euro într-un proiect rezidențial din nordul Capitalei

El a făcut această declarație ca un comentariu la decizia recentă a premierului kosovar Albin Kurti de a nu da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amânare cu zece luni a implementării unei reguli conform căreia etnicii sârbi din Kosovo sunt obligați să își schimbe plăcuțele de înmatriculare cu unele locale, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice.

Vucevic a mai declarat că nu crede că premierul kosovar și Pristina pot fi influențați de comunitatea internațională.

El a precizat de asemenea că a participat la o întâlnire a lui Vucic cu o delegație a NATO și a părut că nici Alianța Nord-Atlantică nu își dorește o escaladare, ci o soluție obținută prin dialog.

Vucevic a spus că forțele armate sârbe sunt pregătite să execute orice ordin al lui Vucic în calitate de comandant-șef pentru a proteja Serbia și toți cetățenii săi și pentru a avea grijă de securitatea sârbilor din Kosovo.

„Când Serbia vorbește despre pace și stabilitate, acest lucru nu înseamnă că suntem slabi sau lași și că putem fi umiliți”, a declarat ministrul sârb al apărării.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-și schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistență puternică și uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Principalii susținători ai Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de zece luni și să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-și monta noile plăcuțe de înmatriculare.

Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de șoferi care trebuie să-și schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.

Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo și-a declarat unilateral independența în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
armata