Rubla rusească s-a depreciat dincolo de un prag simbolic de 100 de unități pentru un dolar american

Rubla rusească s-a depreciat dincolo de un prag simbolic de 100 de unități pentru un dolar american
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

Rubla rusească s-a depreciat marți dincolo de un prag simbolic de 100 de unități pentru un dolar american, deoarece ieșirile de valută străină și o balanță comercială în scădere continuă afectează moneda, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rubla și-a revenit apoi ușor evoluând la puțin peste 99,5 de unități față de dolar, scrie News.ro.

Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage CITEȘTE ȘI Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage

Când rubla a scăzut ultima dată la un nivel de trei cifre, în august, Banca Rusiei a convocat o ședință de urgență pentru a majora ratele dobânzilor cu 3,50 de puncte procentuale, la 12%.

Decizia a venit după ce consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a scris un articol de opinie care a dat vina pe ”politica monetară liberă” pentru scăderea monedei și accelerarea inflației.

Banca centrală și-a majorat apoi dobânda cheie cu încă un punct procentual, la 13%, la reuniunea sa din septembrie, invocând presiunea inflaționistă persistent de ridicată în economia rusă.

”Riscurile proinflaționiste semnificative s-au cristalizat, și anume creșterea cererii interne care a depășit capacitatea de expansiune a producției și deprecierea rublei în lunile de vară”, a declarat Banca Rusiei într-un comunicat de după întâlnire.

”Prin urmare, este necesară înăsprirea suplimentară a condițiilor monetare, pentru a limita deviația ascendentă a inflației de la țintă și a o reveni la 4% în 2024”.

Inflația rusă aaccelarat la un ritm anual de 5,5%, de la 5,2% în august și 4,3% în iulie, potrivit datelor de la 11 septembrie, iar banca centrală a declarat că presiunea s-a intensificat odată cu ”transferarea slăbiciunii rublei asupra prețurilor”.

Deși cifrele Kremlinului au dat vina pe politica monetară laxă pentru deprecierea rapidă a monedei, banca centrală a invocat o scădere bruscă a excedentului de cont curent al țării.

DOCUMENT Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc. Cresc taxele CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc. Cresc taxele

În raportul său din septembrie, Banca Rusiei a estimat că excedentul de cont curent al balanței de plăți,a fost de 25,6 miliarde de dolari între ianuarie și august, în scădere cu 86% față de 184,8 miliarde de dolari pentru perioada corespunzătoare din 2022.

Surplusul balanței comerciale în aceeași perioadă a scăzut cu 68,3%, sau 156,7 miliarde de dolari.

Rubla a trecut printr-o perioadă agitată de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, scăzând la un minim record de 120 unități pentru dolar în martie 2022, înainte de a atinge un maxim al ultimilor șapte ani doar câteva luni mai târziu, susținută de măsurile de control al capitalului ale băncii centrale și o creștere a veniturilor din export.

Exporturile au fost lovite de atunci de sancțiunile occidentale și de o inversare a fluxurilor comerciale, împreună cu o revenire a importurilor, care a afectat moneda.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla rusească
dolar