România este cunoscută ca țara lui Dracula.
Acum este însă relatat că în Serbia, acum 300 de ani, ar fi fost văzut pentru prima dată un vampir.

Astăzi, micul sat Kisiljevo ar dori să-și recâștige titlul de leagăn al vampirilor, dar și turiștii care vin odată cu acesta, scrie AFP.
Pentru a merge pe urmele lui Petar Blagojevic, primul dintre vampiri, trebuie să intrați într-un mic cimitir situat între trei câmpuri de porumb și un lac, la 100 de kilometri est de Belgrad.
Sub o căldură toridă, treceți printre morminte pentru a descoperi, printre tufișuri, pietre funerare vechi. Aici, la începutul verii anului 1725, sătenii au dezgropat trupul lui Peter Blagojevic, bănuind că se trezește din morți noaptea pentru a ucide oameni nevinovați, scrie News.ro

„Era într-o zi de iunie sau iulie. Au chemat un preot și au deschis mormântul”, povestește Mirko Bogicevic, a cărui familie trăiește aici de 11 generații. „
Au găsit un cadavru complet intact. Când i-au înfipt în inimă un țăruș din lemn de păducel, sânge proaspăt a început să curgă din gura și urechile lui. Toți cei care au văzut au înțeles că nu era o glumă”, afirmă fostul primar al satului și biograf neoficial al lui Petar Blagojevic.
„Probabil era un om obișnuit care a avut norocul – sau ghinionul – să devină vampir. Tot ce se știe despre el este că provenea din Kisiljevo, numele său apare în registre începând cu aproximativ 1700”, continuă el, ținând în mână o copie a Wienerische Diarum din 21 iulie 1725 – gazeta Curții de la Viena, semn că povestea s-a răspândit repede.
CUM A APĂRUT CUVÂNTUL „VAMPIR”
Când ofițerii care ocupau teritoriul sârb la acea vreme au povestit aceste evenimente superiorilor lor, „a fost trimisă o misiune din Viena pentru a investiga”, explică Clemens Ruthner, directorul Centrului de Studii Europene de la Trinity College din Dublin. Medici austrieci au sosit la Kisiljevo și au dat naștere cuvântului „vampir”, a cărui etimologie rămâne și astăzi un mister.

„Există un cuvânt bulgar vechi, Upior, care înseamnă «persoană rea». În opinia mea, sătenii au murmurat acest cuvânt de mai multe ori, medicii l-au înțeles greșit și au notat «vampir» în raportul lor”, susține Ruthner. Sub penița austriecilor, a luat naștere cuvântul, la fel și vampirismul.
Trei sute de ani mai târziu, nimeni nu mai știe că Serbia a fost leagănul primului vampir, dar mai mulți locuitori din Kisiljevo sunt hotărâți să recupereze acest lucru. Ei sunt cei care au găsit mormântul lui Blagojevic, a cărui amplasare fusese ascunsă - din uitare și superstiție.
„Am condus ancheta acum câțiva ani împreună cu căutători – persoane care localizează nodurile de energie din pământ”, explică Nenad Mihajlovic, profesor de istorie . „Chiar lângă locul unde ne aflăm, s-a întâmplat ceva cu adevărat neobișnuit: bețele pe care le foloseau s-au îngropat literalmente în pământ. Căutătorul nu mai văzuse niciodată așa ceva”, a continuat el. „Mormântul, a cărui piatră funerară s-a erodat de-a lungul secolelor, prezenta semne a ceva foarte neobișnuit”, a adaugat bărbatul de 62 de ani, arătând piatra sub care ar fi fost îngropat vampirul.
Cadavrul său, odată dezgropat, a fost în cele din urmă ars, iar cenușa aruncată în lac.
„POTENȚIALUL E IMENS”
Mulți speră să profite de toate aceste povești. „Potențialul este imens”, speră Dajana Stojanovic, directoarea oficiului de turism. „Multe mituri și legende sunt legate de regiunea noastră. Și nu mă refer doar la povestea lui Petar Blagojevic, ci și la magia valahă. Fiecare sat are propriile tradiții”, adaugă ea, referindu-se la riturile, uneori considerate magie neagră, care încă mai există în această regiune de frontieră cu România.

Deci Petar era un vampir? „Vampirismul, la fel ca vrăjitoria, este un model foarte comun pentru a explica ceea ce nu se poate explica. Mai ales fenomene colective, cum ar fi epidemiile”, susține Ruthner, bazându-se pe teoria unei epidemii de antrax care ar fi făcut ravagii la începutul secolului al XVIII-lea în Serbia și care ar fi fost responsabilă de morțile atribuite la acea vreme lui Blagojevic. „Povestea vampirismului este o gândire magică – în loc să-ți imaginezi o cauză necunoscută, cum ar fi bacteriile, găsești un vinovat: o persoană malefică moare și îi trage pe alții după ea în mormânt”, arată el.
În Kisiljevo, din cauza îndoielilor, se păstrează ici și colo sticle de Rakija, rachiu sârbesc cu usturoi și ardei iute. Pentru orice eventualitate.