Ungaria încă se opune impozitului minim pe companii, care afectează piața muncii

Ungaria încă se opune impozitului minim pe companii, care afectează piața muncii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2022

Ungaria se opune în continuare impozitului minim pe companii, a anunțat premierul Viktor Orban la postul public de radio, citând temerile legate de locurile de muncă în țara din Europa Centrală care a folosit regimul fiscal mai avantajos pentru atragerea investițiilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord convenit anul trecut între aproape 140 de țări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră și a ține cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului își înregistrează profiturile în țările cu impozite reduse, scrie Agerpres.

FOTO Unul dintre cele mai populare restaurante din Ungaria a fost închis după o funcționare neîntreruptă de 42 ani CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cele mai populare restaurante din Ungaria a fost închis după o funcționare neîntreruptă de 42 ani

Ungaria a folosit impozitul pe profit de 9% și subvențiile guvernamentale generoase pentru a atrage investiții masive din partea companiilor auto din Germania și a producătorilor de baterii din Asia, pentru susținerea economiei sale orientate spre export.

"Aceasta este o taxă care ucide locurile de muncă și care, dacă va fi implementată cu aprobarea Ungariei, va duce la dispariția a mii de slujbe. Problema impozitării nu e una globală, cade sub jurisdicția națională", a declarat Orban.

Ungaria susține că introducerea unui impozit minim pe companii ar putea afecta economia europeană, însă unii oficiali europeni sugerează că Budapesta se folosește de dreptul său de veto ca instrument de negociere pentru a obține deblocarea fondurilor în valoare de miliarde de euro din Mecanismul de Relansare și Reziliență.

Comisia Europeană a recomandat miercuri înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei și a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției nu vor fi corect aplicate. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de Guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.

Orban a declarat că economia ungară, afectată sever de războiul din Ucraina, ar putea înregistra anul viitor un avans de 1,5%, adăugând că Guvernul va continua în 2023 eforturile de a atenua impactul creșterii prețurilor energiei asupra gospodăriilor.

Executivul a introdus plafonarea prețului carburanților în luna noiembrie a anului trecut dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forțat autoritățile de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanți la prețuri plafonate.

Luni, Guvernul a anunțat că Ungaria va putea să mențină prețurile plafonate la carburanți dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcționa în continuare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
impozit