VIDEO Fermierii polonezi au blocat frontierele și au golit vagoanele cu cereale. Furie în Ucraina

VIDEO Fermierii polonezi au blocat frontierele și au golit vagoanele cu cereale. Furie în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Protestele fermierilor polonezi au stârnit furie în Ucraina vecină, în timp ce Kievul a cerut Comisiei Europene să ia măsuri ferme, după ce demonstranții au blocat granița și au golit vagoanele trenurilor cu cereale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Varșovia a fost un susținător ferm al Kievului în lupta sa pentru a respinge o invazie rusă la scară largă lansată în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurență neloială au tensionat legăturile care erau deja la limită după ce camionagii au blocat punctele de trecere a frontierei la începutul anului, scrie News.ro

Proprietarul Brico Dépôt deschide în România, în \ CITEȘTE ȘI Proprietarul Brico Dépôt deschide în România, în "Silicon Valley din Europa de Est", al doilea hub tehnologic din regiune. Vânzări mai mici pe piața locală

Protestele fermierilor au marcat o escaladare față de demonstrațiile anterioare, cu o blocare aproape totală a tuturor punctelor de trecere a frontierei ucrainene și perturbări în porturi și pe drumurile din întreaga țară.

Imagini de televiziune au arătat protestatarii de la punctul de trecere a frontierei Medyka deschizând vagoanele de cale ferată pentru a permite grânelor să se reverse pe șine.

"Împrăștierea grâului ucrainean pe șinele de cale ferată este o altă provocare politică menită să divizeze națiunile noastre", a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe X.

Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șvyrydenko, a declarat că Kievul a informat Comisia Europeană cu privire la acțiunile protestatarilor polonezi de la granița ucraineană și se așteaptă la un răspuns ferm. Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că cerealele se îndreptau spre Germania și nu ar fi intrat pe piața poloneză.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru Radio Ucraina și pentru postul de radio Suspilne că guvernul polonez negociază cu fermierii și sindicatele și că speră ca problema să fie rezolvată prin discuții.

"Încercăm să rezolvăm această problemă", a declarat Duda, potrivit unei transcrieri publicate pe site-ul său prezidențial.

"Este vorba de un anumit conflict de interese între fermierii și producătorii de produse agricole din Ucraina - fermieri care se tem pentru existența lor", a adăugat el.

FOTO Alpine lansează primul model după șapte ani, derivat din Renault 5 CITEȘTE ȘI FOTO Alpine lansează primul model după șapte ani, derivat din Renault 5

Fermierii din întreaga Europă au manifestat din cauza unei serii de nemulțumiri, inclusiv constrângerile impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice și ceea ce ei spun că este o concurență neloială din străinătate, în special din Ucraina, după o decizie a UE din 2022 de a renunța la taxele pentru importurile de alimente ucrainene.

Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: "Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment".

Un organizator al protestului de la punctul de trecere de la Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marți, dar niciun camion nu va trece de la ora locală 8.00 la 18.00.

"În opinia mea, granița ar trebui închisă. Ar trebui clarificate procedurile și sistemele și apoi poate că s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că în momentul de față poți să aduci orice vrei, oricât de mult vrei... în Polonia", a declarat el pentru Reuters.

CONTRAMANIFESTAȚIE

Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE.

Exasperați de protestele polonezilor, transportatorii ucraineni au început propria contramanifestație non-stop la trei puncte de trecere. Protestul lor este planificat să dureze până la 15 martie.

Imagini difuzate de mass-media au arătat camioane ucrainene la graniță purtând bannere cu sloganuri precum "Ucraina pierde - Polonia pierde" și "Blocarea Ucrainei este o trădare a valorilor europene".

Noul Guvern proeuropean al Poloniei a sprijinit cererile fermierilor, încercând să echilibreze acest lucru cu poziția sa puternic pro-ucraineană.

Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile

Ministrul adjunct al agriculturii, Michal Kolodziejczak, a declarat pentru postul privat de televiziune Polsat News că discuțiile cu Ucraina privind limitarea importurilor vor continua.

"Astăzi, mingea este în terenul Ucrainei", a spus el. "Fie vor dori să ajungă la un acord cu noi, fie va trebui să introducem noi restricții".

Ucraina spune că blocadele îi afectează capacitatea de apărare și ajută obiectivele Rusiei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat luni că situația de la graniță demonstrează "erodarea solidarității în fiecare zi".

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
polonia
proteste