Randamentele la obligațiunile de stat au continuat să crească în piața secundară în ședința de miercuri, în special la scadențele scurte. Dobânzile la 10 ani au trecut de pragul de 8%.
România se detașează în regiunea Europei Centrale și de Est cu o creștere abruptă în ultimele zile a dobânzilor la datoria suverană.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Randamentele la 10 ani au ajuns la 8,02% în piața secundară, la fixingul BNR de miercuri, în creștere cu 11 puncte de bază față de ziua precedentă, cel mai mare nivel de după ianuarie.
Vineri, dobânda la 10 ani era de 7,43%.
O creștere mult mai alertă este la titlurile cu scadențe scurte, ceea e a aplatizat curba randamentelor.

Dobânzile la 6 luni au urcat cu 62 de puncte de bază față de ziua precedentă, la 7,27%, în timp ce cele la 12 luni s-au dus la 7,38%, cu 52 de puncte de bază mai sus.
România a ajuns cu dobânzile cu 1 punct procentual peste cele ale Ungariei, deși până de curând acestea erau la un nivel similar.
Randamentele fluctuează în general cu regiunea, fiind influențate mai ales de mișcările internaționale de capitaluri.

În unele cazuri, cum este cel al României în această criză politico-electorală, cauzele creșterii randamentelor sunt interne: investitorii vând titlurile românești și plasează banii în alte active externe, ceea ce de regulă atrage și mișcări de curs.
De altfel, cursul la cotația oficială a urcat cu 2,4% în ultimele două zile, la un nou nivel record, o mișcare neobișnuit de amplă pentru leu.
De asemenea, pe fondul evoluțiilor valutare și ale intervențiilor BNR, dobânzile interbancare au crescut în ultimele zile.
100 de puncte de bază = 1 punct procentual