Ratele interbancare continuă să crească puternic. ROBOR la 3 luni ajunge la aproape 6,5%

Economie   
Ratele interbancare continuă să crească puternic. ROBOR la 3 luni ajunge la aproape 6,5%

Piețele financiare continuă să resimtă șocul instabilității politice generat de alegerile prezidențiale. Rata ROBOR la 3 luni a urcat la 6,47% miercuri, față de 6,08 % marți și 5,9% luni.

Ratele ROBOR au crescut cu circa 60 de puncte de bază în ultimele două zile, inclusiv cele pe termen foarte scurt, ceea ce sugerează o scădere a lichidității din piața interbancară.

Urmărește-ne și pe Google News
China lansează măsuri istorice în economie pentru a contracarara lupta cu SUA CITEȘTE ȘI China lansează măsuri istorice în economie pentru a contracarara lupta cu SUA
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Mai mult, dobânda medie la tranzacțiile efective din piața interbancară a crescut de la 5,65% luni, la 5,91% marți, artă datele publicate la ora 11 de către Banca Națională a României. Pe baza acestor dobânzi se calculează IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.

IRCC și ROBOR reprezintă referințele în funcție de care sunt calculate dobânzile la toate împrumuturile în lei cu rate variabile.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Criza guvernamentală - România riscă suspendarea de fonduri UE. Alte peste 13 miliarde euro din renegocierea PNRR, în pericol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Criza guvernamentală - România riscă suspendarea de fonduri UE. Alte peste 13 miliarde euro din renegocierea PNRR, în pericol

Lichiditatea interbancară scade de regulă în perioadele de tensiuni financiare, când există intervenții pe cursul valutar din partea BNR. Când vinde valută pentru a proteja moneda națională, BNR atrage leii din piață și reduce lichiditatea, ceea ce în schimb duce la creșterea dobânzilor.

Dobânzile mai mari fac mai scump de finanțat pozițiile scurte pe leu, respectiv cresc atractivitatea plasamentelor în lei prin diferențialul de dobândă față de alte valute.

În ultimii ani, pe fondul unui excedent ridicat de lichiditate, dobânzile pe termen scurt din piață s-au aliniat în jurul ratei facilității de depozit a BNR (la care băncile plasează banii în exces la finele zilei), care are un nivel de 5,5%, cu 1 punct procentual sub rata cheie de 6,5%. La nivelul ratei cheie se fac operațiunile de piață ale BNR, adică injecții de lichiditate prin operațiuni repo - împrumuturi pe o săptămână -, respectiv atragerea de depozite la termen. BNR nu a mai utilizat aceste instrumente de multă vreme. De lichiditate nu a fost nevoie, în timp ce a fost mulțumită de scăderea dobânzilor în piață, astfel că nu a luat nici depozite la termen.

În cazul în care nu găsesc bani la clientelă sau în piață - sau aceștia sunt prea scumpi - băncile pot apela la creditele Lombard de la BNR, care au însă o dobândă de 7,5%. Nici acest instrument nu a fost folosit în ultimii ani.

 

Știre în curs de actualizare...

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr