EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești

Life   
EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești

”Femeie șezând” și ”Gânditorul de la Hamangia”, sursa foto Muzeul Moesgaard

Două dintre cele mai importante și valoroase artefacte istorice ale României, așa-numitul ”Gânditor de la Hamangia” (”Bărbat stând pe un scaun”) și ”Femeie șezând”, au fost împrumutate pentru o expoziție la un muzeu din Danemarca. Conform contractului de împrumut văzut de Profit.ro, fiecare dintre cele două figurine de lut preistorice, datând de circa 7.000 de ani, au fost asigurate pentru câte 4,3 milioane de euro, aceeași sumă pentru care a fost asigurat coiful de aur de la Coțofenești, furat în ianuarie de la Muzeul Drents din Olanda.

Pentru expoziția ”Mother Earth and the Divine Powers of the Stone Age” (Mama Pământ și puterile divine ale epocii de piatră) - organizată în perioada 10 octombrie 2024 - 10 august 2025, la Muzeul Moesgaard din Danemarca - Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a aprobat împrumutul a 52 de obiecte de patrimoniu, printre care și ”Gânditorul de la Hamangia” și ”Femeie Șezând”, de departe cele mai importante și valoroase exponate din lotul împrumutat și artefacte vedetă ale expoziției.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie\'s CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Paul de România, fugit din țară, deschide un proces la New York și pretinde el tabloul de El Greco, fost în Colecția Regală, după ce Guvernul a reclamat dreptul de proprietate și a oprit vânzarea lucrării la Christie's
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Gânditorul de la Hamangia și Femeie șezând

Realizate din lut ars, ”Gânditorul”  și ”soția” sa au fost descoperite în 1952 la Crenavodă, în județul Constanța, și au fost datate ca fiind din secolele 49 - 48 a. Chr. 

Aparțin culturii Hamangia, care a existat în urmă cu 7.000 de ani între fluviul Dunăre și Marea Neagră, pe un teritoriu care se întindea din România până în Bulgaria de azi. 

Se crede că obiectele vechi de 7.000 de ani sunt cele mai vechi figuri care înfățișează reflecția umană, mai degrabă decât temele mai comune ale vânătorii și fertilității.

Numele figurii masculine este inspirat de celebra statuie a lui Auguste Rodin, ”Gânditorul”.

”Gânditorul de la Hamangia” împodobește acum reversul bancnotei de 200 lei.

EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești
Ministrul Mediului: Cu panourile fotovoltaice, cu acumulatorii și cu pompele de căldură, trimitem banii direct în China CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Cu panourile fotovoltaice, cu acumulatorii și cu pompele de căldură, trimitem banii direct în China

Muzeul unde au fost împrumutate

Moesgaard este un muzeu regional danez dedicat arheologiei și etnografiei. Este situat în Beder, o suburbie a orașului Hojbjerg-Aarhus, din Danemarca.

Orașul are circa 360.000 de locuitori, dar Beder se află în sudul acestui municipiu, fiind o suburbie liniștită, cu circa 4.300 de locuitori.

Autoritățile române susțin că, în cadrul negocierilor de împrumut al bunurilor incluse în expoziția "Mother Earth", Muzeul Moesgaard a transmis Muzeului Național de Istorie a României un raport complet, în care au fost detaliate toate informațiile privitoare la securitatea spațiului, precum și la procedurile de menținere a securității și microclimatului.

”Sala de expoziții este proiectată asemenea unei cutii negre (black box) fără pereți exteriori sau acces direct din exterior, având instalații de securitate montate în .....(informații incluse în document, dar pe care Profit.ro nu le prezintă public).

Toate aceste caracteristici se cuantificã de facto în cele mai înalte standarde care garanteazã securitatea pieselor împrumutate”, afirmă autoritățile române.

Vitrinele cu exponate vor putea fi deschise și exponatele mutate în lipsa specialiștilor MNIR numai în situații de urgență, cum ar fi: incendiu, cutremur, explozie, inundație, amenințare de atac sau în urma unui atac terorist, precum și amenințare de război.

Expoziția "Mother Earth" este cea de-a doua colaborare pe care muzeul danez o are cu muzeele din România. Prima astfel de colaborare a avut loc între anii 2022-2023, când mai multe muzee din țară, alături de muzee din Ungaria, Suedia și Danemarca, au imprumutat bunuri culturale mobile pentru realizarea expoziției "Out of Chaos", care s-a bucurat de un număr de peste 200.000 de vizitatori.

”Cu ocazia acestei expozitii, specialiștii Muzeului Național de Istorie a României au putut constata că muzeul danez respectă cu strictețe condițiile de securitate și microclimat, indicate”, mai arată autoritățile.

DOCUMENT OFICIAL România și blackout-ul: Nu a fost în pericol în ultimele luni, nu există scenariu de risc pentru viitor. Ce s-a întâmplat în 1977 CITEȘTE ȘI DOCUMENT OFICIAL România și blackout-ul: Nu a fost în pericol în ultimele luni, nu există scenariu de risc pentru viitor. Ce s-a întâmplat în 1977

Valoarea asigurată pentru Gânditor și Femeie

Conform contractului încheiat între cele două muzee, exponatele au ajuns în Danemarca între 22.09.2024 - 23.09.2024 și se vor întoarce la MNIR până la data de 15.08.2025.

Muzeul danez asigură plata transportului, pazei și specialiștilor români care supraveghează inclusiv împachetarea și despachetarea exponatelor.

Valoarea totală asigurată a celor 52 de artefacte este de aproape 12,5 milioane euro (12.477.000 euro).

Dintre acestea, însă, valoarea cumulată a asigurării pentru Gânditorul de la Hamangia și Femeie șezând este de 8,6 milioane euro, respectiv de câte 4,3 milioane euro pentru fiecare artefact.

EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești

Contractul de împrumut prevede că: ”În caz de furt, pierdere sau deteriorare parțială sau deteriorare totală a exponatelor, suma de bani plătită de către asigurător pentru despăgubirea MNIR nu va afecta dreptul de proprietate al MINIR asupra exponatelor, MNIR având dreptul de a recupera orice obiect furat, pierdut sau deteriorat parțial sau total, oriunde s-ar afla și în orice moment.

MNIR se obligă să ramburseze suma de bani primită de la asigurător în cazul în care obiectele sunt găsite, de îndatã ce obiectele nedegradate sunt returnate către MNIR.”

ANUNȚ Când pot începe înscrierile în Programul Rabla 2025 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când pot începe înscrierile în Programul Rabla 2025

Coiful de la Coțofenești a fost furat, cel de la Agighiol a revenit din SUA

În data de 25 ianuarie, din expoziția ”Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents din Olanda au fost furate obiecte de tezaur dacic, respectiv celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur.

În documentele puse la dispoziția presei de către Ministerul Culturii reiese că valoarea de inventar și de asigurare a coifului de aur de Coțofenești este de 4,3 milioane euro, iar valoarea fiecărei brățări dacice furate este între 450.000-500.000 euro. Toate piesle împrumutate muzeului olandez au fost asigurate pentru 30 milioane euro.

La muzeul Paul Getty din Los Angeles, SUA, mai fusese îmmprumutat, tot de către MNIR și tot anul trecut, un coif din aur și argint, datând din 400-300 a. Chr. și descoperit la Agighiol.

Autoritățile arată că acest din urmă artefact a revenit în țară în data de 6 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ganditorul
hamangia
asigurare
muzeu
danemarca
moesgaard
coif
coțofenești
furt