Postul de radio Vocea Americii, pe care administrația lui Donald Trump a început să îl desființeze la jumătatea lunii martie, va putea în sfârșit să își reia serviciul săptămâna viitoare, au anunțat sâmbătă Departamentul de Justiție și Reporteri fără Frontiere.
"Avocații americani ai ONG-ului Reporteri fără Frontiere (RSF) și Vocea Americii (VOA) au aflat sâmbătă, dintr-un e-mail al Departamentului de Justiție, că echipele acestei emblematice organizații americane de radiodifuziune străină își vor putea relua activitatea în următoarele ore", a precizat RSF într-un comunicat.
În mesajul trimis avocaților RSF, ministerul notează că „mai devreme astăzi, conturile a 1.406 angajați și contractanți ai USAGM (agenția federală care supraveghează mai multe instituții media americane, n.r.) și Voice of America au fost reactivate. Toți angajații ar trebui să aibă acum acces la sistem". USAGM se așteaptă ca programele Voice of America să revină săptămâna viitoare, arată News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Doi angajați ai VOA au declarat pentru AFP că le-au fost redeschise căsuțele poștale, care au fost blocate timp de săptămâni, deși nu au primit încă o notificare oficială că se pot întoarce la lucru.
La jumătatea lunii martie, administrația Trump pusese jurnaliștii în concediu general și începuse să concedieze unii reporteri de la Vocea Americii, precum și din alte câteva media publice.
Dar instanțele americane s-au opus acestor măsuri: la sfârșitul lunii martie, un magistrat federal cu sediul la New York a decis că Voice of America nu poate fi închis.
"Salutăm acest pas înainte, dar calea neregulată urmată de administrația Trump ne îndeamnă la prudență: acum este esențial să se ofere garanții cu privire la continuitatea finanțării alocate de Congresul SUA pentru toate mijloacele de informare în masă ale USAGM", a declarat Thibaut Bruttin, directorul general al RSF. "Dreptul la informare fiabilă a zeci de milioane de ascultători nu poate depinde de inițiative politice arbitrare".

Radio Europa Liberă, sprijinit de trupa R.E.M.
Între timp, R.E.M. susține Radio Europa Liberă cu un remix pentru Ziua Mondială a Libertății Presei.
Lansarea single-ului „Radio Free Europe” în 1981 a făcut cunoscută lumii întregi trupa de rock alternativ R.E.M., melodia devenind un hit. De asemenea, a reamintit lumii rolul pe care radiodifuzorul finanțat de SUA îl joacă în construirea democrației în țările în care presa liberă este interzisă sau nu este încă pe deplin stabilită.
Acum, de Ziua Mondială a Libertății Presei, celebrată pe 3 mai, trupa a anunțat o reeditare specială a single-ului pentru a sărbători 75 de ani de Radio Free Europe/Radio Liberty, pe fondul unei lupte pentru încetarea operațiunilor la un număr de radiodifuzori finanțați din SUA, în ceea ce este văzut de mulți ca o încercare de a reduce la tăcere mass-media pro-democrație.

Vocea Americii, creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Radio Europa Liberă, formată în timpul Războiului Rece, și Radio Asia Liberă, creată în 1996, sunt menite să transmită "vocea Americii" în întreaga lume, în special în țările autoritare.
La jumătatea lunii martie, Donald Trump a semnat un ordin executiv care clasifică agenția guvernamentală USAGM, care va avea 3.384 de angajați în 2023, drept o "parte inutilă a birocrației federale".