Statele OPEC+ continuă, în mod surprinzător, creșterea producției de petrol și pentru luna iunie

Energie   
Statele OPEC+ continuă, în mod surprinzător, creșterea producției de petrol și pentru luna iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum.

Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alianței petroliere, a fost decisă într-o ședință online, a anunțat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol printr-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

”În contextul fundamentelor solide actuale ale pieței, reflectate în stocurile scăzute de petrol”, aceste opt țări, un grup cheie al alianței formate din 12 membri OPEC și zece națiuni producătoare aliate, ”vor implementa o ajustare (în sus) de 411.000 barili pe zi în iunie 2025”, se menționează în comunicat, potrvit Agerpres.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Avertisment de călătorie: Grevă pe căile ferate franceze săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Avertisment de călătorie: Grevă pe căile ferate franceze săptămâna viitoare

Nivelul creșterii este triplu față de cel stabilit inițial ca și creștere lunară. Planul inițial, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, prevedea o majorare lentă și constantă pe parcursul a 18 luni, începând din aprilie, cu creșteri lunare de circa 137.000 barili pe zi.

Însă, prin decizia de acum, împreună cu aceea anunțată în urmă cu o lună, aceste țări au ridicat oferta cu 959.000 bz, completând, astfel, în numai trei luni, aproape jumătate din totalul prevăzut.

Această nouă politică a OPEC+ a surprins piețele, obișnuite cu strategia foarte precaută pe care o menținea alianța de la criza declanșată în sector de pandemia de Covid, centrată pe recuperarea încrederii investitorilor, asigurând un nivel ridicat al prețurilor.

Producătorii, precum Nike, Adidas, Skechers, și retailerii îi cer lui Trump să renunțe la tarife în cazul încălțămintei CITEȘTE ȘI Producătorii, precum Nike, Adidas, Skechers, și retailerii îi cer lui Trump să renunțe la tarife în cazul încălțămintei

Anunțul neașteptat de triplare a creșterii lunare începând cu 1 mai, stabilită la începutul lunii aprilie, după ”șocul” provocat de decizia SUA de a majora taxele pentru importuri, a exercitat presiune pentru scădere asupra prețurilor petrolului.

Cotația barilului de petrol Brent, de referință pentru Europa, care a pierdut peste 15% din valoare în aprilie, a încheiat sesiunea de vineri, la Bursa din Londra, la 61,29 dolari, cu 1,35% mai puțin față de închiderea din ziua anterioară.

Similară a fost și ieftinirea petrolului Texas (WTI), care avea la închidere o cotație de 58,11 dolari, în minus cu 1,91% față de joi și o pierdere săptămânală de circa 8%.

Prezidențiale 2025: Alegerile în care s-au cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală. Cheltuielile pentru principalii candidați CITEȘTE ȘI Prezidențiale 2025: Alegerile în care s-au cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală. Cheltuielile pentru principalii candidați

Potrivit analiștilor, Arabia Saudită arată că poate suporta un nivel mai scăzut al veniturilor din vânzările de petrol și în acest fel să exercite presiune asupra altor parteneri, precum Kazahstan și Irak, de a adera mai strict la cotele stabilite.

În același timp, OPEC se bazează pe niște perspective optimiste, cu o cerere în creștere în sezonul vacanțelor. Pe de altă parte, președintele american, Donald Trump, a cerut deja, în ianuarie, OPEC să întreprindă ceva pentru a scădea prețul la energie, cu scopul de a atenua inflația.

Miniștrii de resort din cele opt țări menționate se vor reuni pe 1 iunie 'pentru a decide nivelul producției din iulie', punctează comunicatul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
producție
iunie
opec+