Materiile prime pentru industria alimentară, cum ar fi grâul pentru industria de panificație sau legume destinate procesării, sunt planificate să aibă în continuare cotă de TVA redusă și după 1 august 2025, potrivit unui proiect de norme metodologice, analizat de Profit.ro.
În ultimele săptămâni, industria alimentară și consultanții fiscali au semnalat o problemă majoră în ce privește TVA pe lanțul de producție, având în vedere că legea cu măsuri fiscal-bugetare, adoptată pe 25 iulie, lasă produsele alimentare finite la TVA redusă de 11%, în timp ce în cazul unor materii prime pentru industria alimentară a fost eliminată prevederea explicită că ar avea cotă redusă de TVA.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.
De la 1 august, cele trei cote de TVA din prezent, de 5%, 9% și 19%, se înlocuiesc cu două cote de TVA, de 11% și 21%.

Achiziția, după 1 august, de grâu cu TVA de 21% de către firme care procesează grâul, produc pâine și ulterior vând pâinea cu TVA redusă de 11%, ar fi presupus complicații în ce privește rambursarea de TVA. Un alt exemplu ar fi achiziția de roșii cu TVA de 21% și vânzarea de suc de roșii cu 11%. Până la 1 august, aceste materii prime au cotă redusă de TVA la fel ca produsele alimentare finite, de 9%.
Eliminarea referirii explicite în Codul Fiscal la aplicarea cotei reduse de TVA pentru unele materii prime destinate industriei alimentare nu înseamnă, însă, că materiile prime respective vor trece automat la TVA de 21%, așa cum au avertizat consultanții fiscali, industria alimentară și cum a scris și Profit.ro.
La nivelul Ministerului Finanțelor a fost pregătită aplicarea cotei reduse de TVA de 11% la aceste materii prime și după 1 august.

Potrivit informațiilor Profit.ro, proiecul cu Norme metodologice la Codul Fiscal, pretgătit ca urmare a legii cu măsuri fiscal-bugetare, asigura aplicarea cotei de 11% la legume și cereale (cu excepția celor destinate însămânțări) și după 1 august 2025, justificarea fiind în definiția alimentelor preluată în proiectul de norme din reglementările europene, precum și în codurile NC, stabilite, de asemenea, prin nomenclatorul european.
Cum materiile prime care nu mai sunt precizate explicit ca fiind la cotă redusă ar intra în categoria alimente, potrivit definiției produselor alimentare în regulamentul de profiul al CE, aplicarea cotei reduse în cazul acestora se face prin intermediul normelor.
Ce a stabilit legea cu măsuri fiscal-bugetare în privința TVA pentru materii
De la 1 august, cota standard de TVA crește de la 19% la 21%, iar cele două cote reduse, de 5% și 9%, vor fi înlocuite cu o singură cotă redusă, de 11%. Legea cu măsuri fiscal bugetare, care a stabilit modificările la TVA, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 iulie.

Prevedere actuală în Codul Fiscal și prevedere adoptată prin legea cu măsuri fiscal-bugetare
- art 291 (1) e) Cod Fiscal
Cota de 9% se aplică pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, hrană pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția: - forma modificată după 1 august 2025
Cota de 11 % se aplică pentru livrarea de alimente, inlcusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, aniumale și păsări vii din specii domestice, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:

"Așa după cum se observă, multe materii prime rămân încă omise de la aplicarea cotei reduse, în condițiile în care în prezent se aplică cota redusă pentru acestea: semințe, hrana pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
Pe lângă semințe, mai avem și plantele omise de la aplicarea cotei reduse, ceea ce înseamnă că salata, roșiile, ardeii, gogoșarii, vinetele, și alte plante care sunt vândute și ca atare, sau din care se fac conserve, vor avea cota de 21% în loc de 11%, dar, conservele, vor avea cota de 11%. O fabrică ce produce murături și alte conserve din legume, va cumpără materia prima cu 21% și va vinde produsul finit cu 11%, ajungând iar în rambursări de TVA.
Sigur, nici aplicarea cotei de 21% pentru produse benefice sănătății cum sunt plantele nu este explicabilă. Adică cumpăr roșii cu 21% dar cumpăr suc de rosii cu 11%???? Unde este logica?", avertiza Mariana Vizoli.