TVA - Consultant, fost director de legislație fiscală: "O regretabila eroare." Proiectul Guvernului lasă plantele și semințele la TVA 21%, iar produsele alimentare finale la 11%

Taxe și Consultanță   
TVA - Consultant, fost director de legislație fiscală: "O regretabila eroare." Proiectul Guvernului lasă plantele și semințele la TVA 21%, iar produsele alimentare finale la 11%

Proiectul legii cu măsuri bugetare adoptat de Guvern vineri și trimis în Parlament conține încă la TVA unele prevederi care par să fie mai degrabă erori decât acțiuni coerente, atrage atenția consultantul fiscal Mariana Vizoli. Astfel, s-ar ajunge în situația în care materii prime cum sunt plantele și semințele să aibă TVA de 21%, iar produsele alimentare finite TVA redusă de 11%, ceea ce ar complica procesul de rambursare de TVA.

Profit.ro a semnalat acest aspect în cursul dimineții. În timp ce proiectul de lege adoptat vineri de către Guvern a coborât, față de proiectul publicat joi, de la 21% la 11% TVA pentru animalele destinate sectorului de procesare a cărnii, modificarea s-a oprit aici.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul a revenit asupra accizei la vin. A redus de aproape 8 ori acciza pe care o propune la vin CITEȘTE ȘI Guvernul a revenit asupra accizei la vin. A redus de aproape 8 ori acciza pe care o propune la vin

Vizoli, în prezent consultant fiscal, a lucrat 18 ani în Ministerul Finanțelor și a fost inclusiv director general al Direcției de legislație fiscală.

Comentariul Marianei Vizoli

"Am arătat că întreruperea aplicării cotei reduse pe lanțul dintre materia primă și produsul finit conduc la sincope și rambursări de TVA absolut inutile, fără nicio explicație logică asupra vreunui impact asupra veniturilor bugetare. Dar, iată că Guvernul face un pas bun și decide să păstreze totuși și animalele si păsările vii în categoria produselor supuse cotei reduse de TVA de 11%. Dar, nu numai păsările și animalele vii sunt materie primă, mai sunt si plantele, semințele, destinate preparării alimentelor. Să ne închipuim o fabrică integrată de produse de panificație, cumpără grâu, secară, porumb, alte cereale, le transformă în făină și apoi le transformă în pâine, paste făinoase și alte produse de panificație.

Dar, grâul, porumbul, secara, și alte cereale sunt semințe necesare producerii de alimente. Ori și ele sunt omise din proiectul de lege la aplicarea cotei reduse, deși în prezent există, nu stim de ce ??? Părerea mea este că dintr-o eroare regretabilă. S-a considerat că se lasă cota redusa numai la alimente, dar, pare o decizie, scuze, heirupistă. Au tăiat tot ce era dupa virgulă la alimente, fără să se uite ce consecințe are. Consecința, așa cum am arătat încă de săptămâna trecută, este aplicarea cotei de 21% la materia prima si 11 la la produsul finit. Cine sunt cei mai afectați? Cei din agricultură, tocmai sectorul care trebuie cel mai mult sprijinit. Și fără niciun beneficiu la bugetul de stat din aceasta regretabilă eroare. Nu câștigă nimeni, pierde agricultura, pierdem toți. Nu ne este suficientă seceta în agricultură…

Mâncarea pentru animale rămâne la noua cotă redusă de TVA, dar de 11%. Guvernul a revenit asupra propunerii de a urca la 21% TVA pentru hrana animalelor CITEȘTE ȘI Mâncarea pentru animale rămâne la noua cotă redusă de TVA, dar de 11%. Guvernul a revenit asupra propunerii de a urca la 21% TVA pentru hrana animalelor

Poate ar fi mai bine să arătăm diferența între prevederile actuale și cele pe care Guvernul încearcă să le modifice:

Prevederi actuale art 291 (1) e) Cod Fiscal

Cota de 9% se aplică pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, hrană pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:

Prevederi propuse pentru alimente după 1 august 2025

(…) Cota de 11 % se aplică pentru livrarea de alimente, inlcusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, aniumale și păsări vii din specii domestice, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția: (…)

Așa după cum se observă, multe materii prime rămân încă omise de la aplicarea cotei reduse, în condițiile în care în prezent se aplică cota redusă pentru acestea: semințe, hrana pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Pe lângă semințe, mai avem și plantele omise de la aplicarea cotei reduse, ceea ce înseamnă că salata, roșiile, ardeii, gogoșarii, vinetele, și alte plante care sunt vândute și ca atare, sau din care se fac conserve, vor avea cota de 21% în loc de 11%, dar, conservele, vor avea cota de 11%. O fabrică ce produce murături și alte conserve din legume, va cumpără materia prima cu 21% și va vinde produsul finit cu 11%, ajungând iar în rambursări de TVA. Sigur, nici aplicarea cotei de 21% pentru produse benefice sănătății cum sunt plantele nu este explicabilă. Adică cumpăr roșii cu 21% dar cumpăr suc de rosii cu 11%???? Unde este logica?

TVA la locuințe - Lovitură pentru cei care se grăbesc în iulie să își ia casă cu TVA de 9% - Guvernul pune condiția să fie plătit un avans de 20% până la finalul acestei luni CITEȘTE ȘI TVA la locuințe - Lovitură pentru cei care se grăbesc în iulie să își ia casă cu TVA de 9% - Guvernul pune condiția să fie plătit un avans de 20% până la finalul acestei luni

Nu se dă importanță ingedintelor, dar, ele dau savoarea unui aliment. Piperul, boiaua, nucșoara, drojdia de bere, sarea, alte ingrediente ar urma să aiba cota de 21%. Ce impact bugetar ar avea? Probabil atât de mic încât nu poate fi calculat. Și atunci de ce au fost eliminate? Așa cum spuneam, dintr-o regretabila eroare, să se arate ca am eliminat ceva… dar nu acesta este scopul. Scopul este sa aducem bani la buget și asta întelegem cu totii.

Dar, hai sa nu face și erori inutile.

Nici în cazul produselor care completează alimentele nu înteleg care ar fi impactul bugetar. De ce să punem în farmacii vitaminele și alte suplimente alimentare cu 21% și medicamentele cu 11%. Ce beneficiu aduce? Cred că mai multe complicații inutile pentru farmacii și prețuri crescute deși populația are încredere în suplimentele alimentare ce pot aduce multe beneficii sănătății.

Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc până în 10.000 de lei crește la 4% în loc de 10%, cât a anunțat inițial Executivul CITEȘTE ȘI Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc până în 10.000 de lei crește la 4% în loc de 10%, cât a anunțat inițial Executivul

De asemenea medicamentele de uz veterinar au fost eliminate de la cota redusă. Iar nu înțeleg, o altă metodă de a afecta agricultura, acest sector vulnerabil. Să nu ne gândim doar la animalele de companie, ci la marea zootehnie. Animalele au nevoie de medicamente, dacă le scumpim prin aplicarea cotei de 21% nu are nimeni de câștigat, dimpotrivă, iar pierde agricultura, pierdem toți.

Și ce avem cu bietele albine? De ce nu vrem cota redusă pentru hrana albinelor? Ce impact bugetar ar avea??? Total nesemnificativ. Și atunci de ce? Să le dăm exemplu de bună purtare, că le dăm hrana cu 21%?? Și așa populația de albine scade dramatic de la an la an din cauza secetei și a pesticidelor, recoltele agricole depind de aceste mici și harnice insecte, dar, nu vrem să spijinim acest sector sensibil. Trebuie iar să subliniez, nu are impact bugetar semnificativ, nu are rost să facem modificări doar de dragul de a pune ceva pe hîrtie la rubrica ”eliminări”.

Domnilor politiceni, nu va fie tema, lasati tot ce este după virgula la alimente și medicamente, nu se va intampla nimic rău, dimpotrivă."

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
alimente
mariana vizoli