Băncile din Turcia nu vor putea plăti dividende mai mari de 15% din profiturile pe 2023

Băncile din Turcia nu vor putea plăti dividende mai mari de 15% din profiturile pe 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2024

Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) a decis să permită băncilor să distribuie până la 15% din profiturile lor record din 2023 sub formă de dividende în numerar, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit surselor, BDDK a decis să stabilească acest plafon după ce băncile au depus solicitările referitoare la distribuirea profiturilor pentru anul 2023, scrie Agerpres.

DOCUMENT ASF va permite românilor să investească, prin fondurile de pensii, în obligațiunile altor state CITEȘTE ȘI DOCUMENT ASF va permite românilor să investească, prin fondurile de pensii, în obligațiunile altor state

"Dacă băncile vor putea distribui dividende este un subiect de dezbatere în fiecare an. Așa că această informație reprezintă o evoluție pozitivă", a declarat Yusuf Kavak, director de cercetare la firma de brokeraj Alnus Yatirim.

BDDK permite băncilor, pentru al doilea an la rând, să distribuie până la 15% din profitul lor net acționarilor, după mai mulți ani în care băncile au fost obligate să își utilizeze profiturile pentru a-și consolida capitalul.

Decizia a fost facilitată de faptul că profitul net cumulat înregistrat de băncile din Turcia a atins un nivel record de 640,5 miliarde de lire (19,4 miliarde de dolari) în 2023, chiar dacă majorarea de 44% în ritm anual a profiturilor este inferioară avansului inflației, care anul trecut a fost de 53,9%.

Ritmul de creștere a profiturilor înregistrate de băncile turcești a încetinit anul trecut, după ce Banca Centrală a revenit la politici mai ortodoxe și a majorat dobânda de referință de la 8,5% până la 42,5%. Această schimbare a direcției politicii monetare a avut loc după alegerile din luna mai 2023, în urma cărora președintele Recep Tayyip Erdogan a obținut un nou mandat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
banci