Calitatea cafelei ar putea fi stabilită în curând de un robot

Calitatea cafelei ar putea fi stabilită în curând de un robot
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2021

Zilele în care experții se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua și a da note cu privire la culoare, aromă și gust ar putea fi numărate, transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

O companie din Israel a pus la punct un dispozitiv de tip handheld care este capabil să scaneze boabele de cafea și să le stabilească calitatea. Mașina, care funcționează pe baza inteligenței artificiale, are nevoie în prima fază de un om care să introducă parametrii de calitate iar după aceea va putea clasifica cafea chiar și până la prăjire. Compania din Israel a finalizat chiar și un program pilot cu Carcafe, divizia din Columbia a grupului Volcafe, unul dintre cei mai mari traderi de cafea din lume, scrie Agerpres.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Tranziția la computere ar modifica modul tradițional de evaluare a cafelei de către oameni, cunoscut sub numele de "cupping". Experți bine pregătiți și plătiți, denumiți Q graders, de la bursa ICE Futures din New York se ocupă de sarcina dificilă a stabilirii calității și valorii boabelor de cafea primite de bursă. La rândul lor, firmele de trading și cele care se ocupă de prăjirea cafelei au proprii lor evaluatori.

"Cupping" este un proces complicat comparabil cu cel derulat de somelieri în cazul vinurilor. Experții cântăresc boabele de cafea după care le prăjesc. Apoi miros cafeaua măcinată și dau note cu privire la parfum. Apa încălzită la 93 de grade Celsius este turnată peste cafeaua prăjită iar apoi evaluatorii miros amestecul. Apoi așteaptă 15 minute pentru ca să se răcească cafeaua și doar atunci cafeaua este sorbită cu o linguriță.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

"Este omul cel care se ocupă de partea senzorială. Va trebui să înveți un robot ce are de făcut", spune Oswaldo Aranha Neto, un veteran al industriei cafelei care recent s-a alăturat boardului companiei Demetria. Aranha Neto se așteaptă ca industria să adopte noul sistem, care apoi va ajunge de-a lungul lanțului până la cultivatori, deoarece în mod normal cei care prăjesc cafeaua sunt cei care stabilesc parametrii de calitate pe care îi caută.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Directorul general de la Demetria, Felipe Ayerbe, crede că noul instrument ar putea ajuta cultivatorii să pună la punct boabe de cafea cu caracteristicile pe care cumpărătorii le doresc, astfel încât ar putea să primească prețuri mai bune. Aceeași tehnologie ar putea ajuta și bursele, care au avut dificultăți în a evalua boabele de cafea în timpul pandemiei din cauza regulilor referitoare la distanțarea socială. În plus, ar putea ajuta la soluționarea disputelor cu privire la calitate care apar pe piață, este de părere Aranha Neto. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
robot