Cantități record de țiței rusesc se îndreaptă spre India și China

Cantități record de țiței rusesc se îndreaptă spre India și China
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2022

Un volum record de țiței rusesc este încărcat în petroliere, cantități fără precedent urmând să ajungă în India și China, în condițiile în care alte state au restricționat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între 74 și 79 milioane de barili de țiței din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) s-au aflat săptămâna trecută în tranzit și în depozite plutitoare, mai mult decât dublu față de nivelul de 27 milioane de barili de țiței în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiștilor de la Kpler. Aceștia susțin că Asia a depășit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător luna trecută, iar decalajul se va adânci în mai, scrie Agerpres.

Ungaria spune \ CITEȘTE ȘI Ungaria spune "stop" șoferilor străini: vinde benzină și motorină la preț redus doar maghiarilor

Datele indică cum a fost modificat comerțul energetic global de război, în condițiile în care Marea Britanie, SUA și multe companii din UE au refuzat să cumpere țiței rusesc, forțând Moscova să caute cumpărători în Asia. India și China au importat milioane de barili de țiței din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

"Unii cumpărători interesați din Asia sunt motivați mai mult economic decât de o poziție politică, SUA urmăresc cu atenție achizițiile Indiei de țiței rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri", susține Jane Xie, de la Kpler.

Cantitățile combinate de țiței rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia - India și China - au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creșterii achizițiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile rusești către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obișnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de țiței din Rusia, față de 24,7 milioane de barili de țiței la finalul lunii februarie, arată datele Kpler. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
china
india