Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute pe piața externă cu obligațiuni în dolari

Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute pe piața externă cu obligațiuni în dolari
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 iul 2020

Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute pe piața externă cu obligațiuni în dolari, suma împrumutată și dobânzile urmând să fie stabilite ulterior, în funcție de cererea din partea investitorilor. Potrivit ultimelor informații, cererea se situează la 5,5 miliarde de dolari.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost prezentată pe Profit Insider

UPDATE 17.28 Așteptările sunt ca Guvernul să împrumute 3-3,3 miliarde de dolari. Subscrierile cumulate au ajuns la 8 miliarde de dolari, cu un interes mai ridicat pentru cele pe 30 de ani, potrivit Bloomberg. Randamentele au coborât la mid-swap+240 de puncte de bază pentru titlurile pe 10 ani și la 4% pentru cele pe 30 de ani.

UPDATE 15.03 Sumele subscrise de investitori totalizează 5,5 miliarde de dolari, cu un interes mai ridicat pentru obligațiunile pe 30 de ani. De asemenea, randamentele au scăzut, de la nivelurile indicative de mid-swap + 265 de puncte de bază pentru titlurile pe 10 ani, respectiv cupon de 4,25% pentru titlurile pe 30 de ani, la mid-swap+250 puncte de bază, respectiv 4,1%.

Au fost lansate două emisiuni, cu maturitate de 10 ani, cu scadență în febrarie 2031, respectiv pe 30 de ani, cu scadența în februarie 2051, potrivit Bloomberg.

Randamentul indicativ a fost anunțat la mid-swap + 265 de puncte de bază pentru titlurile pe 10 ani, respectiv cupon de 4,25% pentru titlurile pe 30 de ani, potrivit informațiilor prezentate de Bloomberg. În vara anului 2018, când România ieșea în piețe cu o emisiune de 1,2 miliarde de dolari pe 30 de ani, cuponul era de 5,125%. Cotațiile mid-swap pe dolari erau de 0,69% la 10 ani.

Emisiunile sunt intermediate de Citi (B&D), ERSTE, HSBC, ING, JPM, RBI.

Profit.ro a relatat recent că, pe piața internă, Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Dobânzile au scăzut în iunie, semnificativ chiar, după ce agenția de evaluare financiară S&P a confirmat pe 5 iunie ratingul de țară al României și a transmis astfel un semnal pozitiv investitorilor în datoria statului.

De ce este important: Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Faptul că Finanțele  reușesc să împrumute banii de care are nevoie, în această perioadă dificilă, este un lucru bun. De asemenea, este pozitiv și faptul că, după menținerea ratingului de către agenția S&P, costurile de împrumut s-au redus.

Recent, Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA România

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit în mai 2020.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai, iar acum și în iunie.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 16 miliarde lei
(3,3 miliarde euro)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 71,33
miliarde lei
31,17
miliarde lei
150
​milioane euro
- 30,34 miliarde lei
(6,3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor