Record la împrumuturi în iunie. Guvernul a semnat pentru 7 miliarde de lei, în contextul unui interes foarte ridicat al investitorilor străini

Record la împrumuturi în iunie. Guvernul a semnat pentru 7 miliarde de lei, în contextul unui interes foarte ridicat al investitorilor străini
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 iul 2019

Guvernul a împrumutat în iunie prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,1 miliarde de lei, o sumă record pentru o singură lună, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului sunt în contextul în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro. Ministerul Finanțelor a profitat de acest context favorabil și a recuperat din rămânerile în urmă la programul de finanțare de pe piața internă, înregistrate în primele luni ale anului.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Suma de 7,1 miliarde de lei reprezintă un record lunar pentru împrumuturile statului în lei. Tot de pe piața internă, statul se împrumută și în valută, dar aceste împrumuturi sunt mult mai rare și depind de condițiile din piață, cum ar fi scadența unor emisiuni de obligațiuni în valută pe piața internă sau alte situații în care Finanțele consideră că există cerere pentru astfel de emisiuni. De obicei, statul se împrumută în valută din străinătate.

Sumele împrumutate din toate sursele, lei și valută de pe piața internă, valută de pe extern și vânzarea de titluri de stat către populație, se ridică pentru primele șase luni ale anului la 40 de miliarde de lei, mai mult de jumătate dintr-un total de circa 72 miliarde de lei planificat pentru tot anul.

Din cele 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar.

Anul trecut, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

De pe piața internă, statul intenționează să împrumute anul acesta 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație, astfel că, după împrumuturile din luna iunie, Finanțele sunt în grafic cu emisiunile de titluri de stat pe piața internă.

Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare

Statul a împrumutat de la băncile locale 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai, dar și 3 miliarde de euro de pe piețele externe la finele lunii martie.

Îmrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei, însă după primele 4 luni (programul a debutat anul acesta în februarie) a atras 1,6-1,7 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent pentru Profit.ro că vrea ca acest program să continue și pregătește o serie de măsuri pentru a ajunge la cât mai mulți români cu potențial de a împrumuta statul. De asemenea, dobânzile la titlurile de stat sunt mai mari decât cele pe care le oferă băncile, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozabile, în timp ce veniturile din dobânzi la depozite bancare sunt impozitate.

Luna Suma împrumutată-total

Împrumuturi lei piața internă

Împrumuturi populație piața internă Împrumuturi euro
piața internă
Împrumuturi euro
piața externă
iunie 7,1 miliarde lei 7,1 miliarde lei * - -
mai 7 miliarde lei 4,78 miliarde lei cca 200 milione lei 423 milioane euro -
aprilie 3,44 miliarde lei 3,24 miliarde lei cca 200 milioane lei - -
martie 17,65 miliarde lei 2,89 miliarde lei peste 500 milioane lei - 3 miliarde euro
februarie 2,91 miliarde lei 2,22 miliarde lei 694 milioane lei - -
ianuarie 1,97 miliarde lei 1,58 miliarde lei - 83,5 milioane euro -
Total 40,1 miliarde lei 21,8 miliarde lei *1,6-1,7 miliarde lei 506,5 milioane euro 3 miliarde euro

(sumele în euro au fost convertite în lei la cotațiile medii lunare anunțate de BNR la 4,7037 lei/euro pentru ianuarie și 4,7538 lei/euro pentru martie. Pentru luna mai a fost folosit cursul de 4,7582 lei/euro anunțat pe 30 mai)

*emisunea de titluri de stat pentru populație nu s-a încheiat la momentul redactării articolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor