ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat

ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 mai 2020

Guvernul a împrumutat astăzi 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite. Potrivit datelor Bloomberg, Ministerul Finanțelor a decis în final să împrumute 3,3 miliarde de euro, peste recordul anterior de 3 miliarde de euro stabilit în martie anul trecut și repetat în ianuarie anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițial, Ministerul Finanțelor intenționa să împrumute doar 3 miliarde de euro, dar în cursul procedurii de închidere a celor două emisiuni, a urcat suma la 3,3 miliarde de euro.

Astfel, a atras 1,3 miliarde de euro prin obligațiuni pe 5 ani, cu dobânda la MS+305 puncte de bază, și 2 miliarde de euro pe 10 ani, la MS+375 puncte de bază (MS pe 5 ani de -0,267pp și pe 10 ani de -0,1211pp). Cererea din partea investitorilor s-a situat inițial la 5 miliarde de euro pentru titlurile pe 5 ani și la 8 miliarde de euro pentru cele pe 10 ani, dar în cursul negocierilor finale a scăzut la 4,4 miliarde de euro pentru 5 ani și a rămas la 8 miliarde de euro pe 10 ani.

Statul s-a împrumutat cel mai recent de pe piața externă în ianuarie, când a atras 3 miliarde de euro. România are un rating recomandat pentru investiții din partea celor trei mari agenții, S&P, Fitch și Moody's, dar toate au în prezent o perspectivă negativă pentru calificativul suveran al României. Fitch și Moody's au revizuit în aprilie de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României, însă, foarte important, S&P, care a înrăutățit perspectiva la negativă în decembrie, ar urma să comunice o decizie la început de iunie.

O tăiere a ratingului României în categoria junk, nerecomandată investitorilor, ar îngreuna împrumuturile statului de pe piețele externe de obligațiuni într-o perioadă în care Guvernul are nevoie mare de bani, pentru a face față cheltuielilor mari și veniturilor mai reduse, determinate de impactul economic al măsurilor pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Dobânzile la care a ieșit statul în cursul zilei de azi sunt foarte ridicate, cu mult peste cele la care statul s-a împrumutat în ianuarie pe maturități mai mari, de 12 și 30 de ani, dar și situația financiară a Guvernului este mult mai gravă, iar investitorii știu asta. De asemenea, costurile de împrumut au crescut în general, întrucât foarte multe guverne au nevoie de bani pentru a face față efectelor economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMS CITEȘTE ȘI Susține-i pe cei din linia întâi cu un simplu SMS

Emisiunea cu scadență în februarie 2026 are o dobândă strabilită la MS+305 puncte de bază, iar cea cu scadență în mai 2030 a fost cotată orientativ la MS+375 puncte de bază, conform Bloomberg. Aranjorii emisiunii sunt BNP Paribas, Erste, ING, JP Morgan, RBI și UniCredit.

În comparație, când statul s-a împrumutat în ianuarie, a obținut costuri mai reduse. Pentru emisiunea pe 12 ani, din ianuarie, costul finanțării a fost stabilit la MS+180 de puncte de bază, iar pentru 30 de ani la MS+285 puncte de bază.

Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare CITEȘTE ȘI Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare

Suma totală pe care Guvernul intenționa să o împrumute de pe piețele externe anul acesta a fost stabilită la 6 miliarde de euro, din care statul a atras deja 3 miliarde de euro în ianaurie, însă plafonul orientativ de 6 miliarde de euro a fost stabilit înainte de cea mai recentă rectificare bugetară, în urma căreia deficitul bugetar și necesarul de împrumut pentru finanțarea acestuia a urcat puternic, de la de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în ianuarie 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin vânzarea către investitorii străini de eurobonduri cu maturități de 12 ani și 30 de ani. Suma atrasă, de 3 miliarde de euro, este egală cu recordul stabilit pentru o singură ieșire pe extern în martie anul trecut, când statul a luat tot 3 miliarde de euro. Cele două eurobonduri sunt emisiuni noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri