UPDATE Finanțele au împrumutat 3 miliarde de euro de pe piața externă și au egalat recordul din martie

UPDATE Finanțele au împrumutat 3 miliarde de euro de pe piața externă și au egalat recordul din martie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 ian 2020

Ministerul Finanțelor a împrumutat astăzi 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin vânzarea către investitorii străini de eurobonduri cu maturități de 12 ani și 30 de ani. Suma atrasă, de 3 miliarde de euro, este egală cu recordul stabilit pentru o singură ieșire pe extern în martie anul trecut, când statul a luat tot 3 miliarde de euro. Cele două eurobonduri sunt emisiuni noi. Guvernul are mare nevoie de bani, după ce anul trecut a revizuit la finele lunii noiembrie deficitul în creștere puternică și nu a reușit să împrumute în timp util conform noului necesar. Din acest motiv, Finanțele au apelat inclusiv la rezerva de valută. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Gala Premiilor Restocracy pentru cele mai bune restaurante CITEȘTE ȘI Gala Premiilor Restocracy pentru cele mai bune restaurante

Pentru emisiunea pe 12 an, costul finanțării a fost stabilit la MS+180 de puncte de bază, iar pentru 30 de ani la MS+285 puncte de bază. Aranjorii emisiunii sunt, potrivit Bloomberg, BNP Paribas, Citi, RBI, SocGen și Unicredit. Investitorii au subscris, cumulat pentru cele două emisiuni de eurobonduri, 12 miliarde de euro.

Guvernul a âmprumutat 1,4 miliarde de euro pe 12 ani și 1,6 miliarde de euro pe 30 de ani.

Cel mai recent, Finanțele au ieșit pe piața externă în luna iulie a anului trecut, când au împrumutat 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri tot pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern din 2019, după cea din martie. Împrumutul de 3 miliarde de euro din martie 2019 reprezenta cea mai mare sumă luată de stat la o singură ieșire pe piețele externe, fiind acum egalat.

Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară CITEȘTE ȘI Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în 2019, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, dar autoritățile au trecut de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate.

Pentru anul acesta, necesarul de finanțare în valută de pe extern a fost estimat la 6 miliarde de euro. Per total, necesarul de finanțare în 2020 a fost stabilit la circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei.

Guvernul a avut dificultăți cu împrumuturile pe finalul anului trecut, după ce explozia deficitului bugetar în ultimele luni ale anului a pus Ministerul Finanțelor în situația de a avea brusc un necesar de finanțare mult mai mare decât cel planificat. În noiembrie, planul de împrumuturi pentru tot anul 2019 a fost modificat de la aproape 73 de miliarde de lei inițial la 90 de miliarde de lei și, chiar dacă a accelerat cât a putut împrumuturile din piața internă, în lei și valută, ministerul a rămas, cel mai probabil, cu un necesar neacoperit de circa 9 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
eurobonduri
obligatiuni
imprumut