Oficialii turci respiră ușurați chiar dacă deficitul bugetar a crescut cu aproape 900%

Oficialii turci respiră ușurați chiar dacă deficitul bugetar a crescut cu aproape 900%
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2024

Deficitul bugetar al Turciei a crescut cu aproape 900% în 2023, un an marcat de alegeri prezidențiale și două cutremure devastatoare, un rezultat salutat de Guvernul de la Ankara care prognoza un șoc fiscal și mai mare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor oficiale publicate luni de Trezorerie și Ministerul turc al Finanțelor, veniturile la buget au crescut cu 86,1% în 2023, până la 5.200 de miliarde lire, cheltuielile cu crescut cu 123,8% până la 6.600 de miliarde de dolari. În aceste condiții, deficitul bugetar a urcat la 1.400 miliarde de lire (46,5 miliarde de dolari) în 2023, o creștere cu 863,8% față de un deficit de 142,7 miliarde de lire în 2022, scrie Agerpres.

Citigroup declanșează o disponibilizare de amploare, cu zeci de mii de poziții tăiate, după ce a dat bonusuri unor angajați doar să accepte să plece. Cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod \ CITEȘTE ȘI Citigroup declanșează o disponibilizare de amploare, cu zeci de mii de poziții tăiate, după ce a dat bonusuri unor angajați doar să accepte să plece. Cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod "Bora Bora"

În pofida acestei creșteri spectaculoase, finanțele publice ale Turciei au înregistrat performanțe mai bune decât ceea ce prognoza inițial Guvernul de la Ankara, care miza pe un deficit bugetar de 1.600 miliarde de lire sau 6,4% din PIB.

Ministrul turc al Finanțelor, Mehmet Simsek, a spus că în 2023 deficitul bugetar ca procent din PIB este cu un punct procentual sub ceea ce se preconiza în programul pe termen mediu. "Ca procent din PIB, deficitul este de 5,4%, cu un punct procentual sub proiecția de 6,4% din MTP", a declarat Mehmet Simsek. Acesta a a subliniat că, dacă se exclud cheltuieile cu reconstrucția după cutremur, deficitul pentru anul 2023 s-a ridicat la 1,7% din PIB, sub criteriile de la Maastricht.

La rândul lor, piețele financiare s-au uitat dincolo de deteriorarea situației fiscale a Turciei, concentrându-se în schimb pe decizia autorităților de a adopta politici economice mai convenționale. Obligațiunile turcești în dolari au adus investitorilor câștiguri de 18% anul trecut iar randamentul suplimentar cerut de investitori pentru a achiziționa obligațiuni turcești a scăzut semnificativ după realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan în luna mai.

Veniturile din taxe par să fi contracarat o parte din creșterea cheltuielilor, grație în mare parte unor noi taxe speciale pe consum. De exemplu, în luna iunie, Guvernul de la Ankara a majorat acciza la carburanți cu aproape 200% pentru a finanța lucrările de reconstrucție după cutremure și de asemenea a majorat mai multe cote de TVA.

Cutremurele catastrofale din luna februarie 2023 au ucis peste 50.000 de oameni în Turcia și Siria. Guvernul turc a estimat că pagubele economice de pe urma cutremurelor se ridică la aproximativ 104 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
deficit