Poziția antitrust agresivă a SUA, sub administrația Biden, pune bețe în roate activității M&A

Poziția antitrust agresivă a SUA, sub administrația Biden, pune bețe în roate activității M&A
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 mai 2023
Poziția agresivă a guvernului american în domeniul antitrust frânează activitatea de fuziuni în rândul celor mai mari companii, deoarece directorii se tem de procesele de aprobare lungi și costisitoare.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Autoritățile americane  și-au dublat eforturile de a bloca fuziunile sub administrația Biden: în cele 12 luni până în septembrie, agențiile antitrust au depus plângeri împotriva unui număr record de 13 tranzacții, față de o medie de șase pe an în ultimii cinci ani, potrivit datelor compilate de Bloomberg. 
 
Deși tranzacțiile care implică companii americane au crescut constant, ritmul recent al intervențiilor Departamentului de Justiție sau al Comisiei Federale pentru Comerț a blocat această creștere: Agențiile își revendică, de asemenea, meritele pentru alte 26 de fuziuni despre care spun că au fost abandonate în fața investigațiilor antitrust, unele dintre ele fiind retrase înainte de a fi făcute publice. 
 
Poziția antitrust agresivă a SUA, sub administrația Biden, pune bețe în roate activității M&A
 
Abordarea a descurajat unele companii să realizeze fuziuni la care s-ar fi grăbit în trecut, potrivit zecilor de conversații avut de Bloomberg cu consilieri în domeniul fuziunilor și achizițiilor, directori de corporații, foste autorități de reglementare și practicieni antitrust. Mulți dintre aceștia au descris un mediu care este în general ostil încheierii de tranzacții, chiar și pentru tranzacții care nu s-ar fi așteptat să ridice probleme antitrust. Deși legile antitrust nu s-au schimbat, aplicarea sporită a legii înseamnă că încheierea de tranzacții a devenit mai costisitoare, precum și mai nesigură și mai lungă, au spus persoanele chestionate.
Președintele Bundesbank: BCE este, probabil, aproape de finalul ciclului de majorări de dobânzi CITEȘTE ȘI Președintele Bundesbank: BCE este, probabil, aproape de finalul ciclului de majorări de dobânzi

Deși volumul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în acest an, încă se fac multe fuziuni și achiziții. Marea majoritate a tranzacțiilor nu se ridică la pragul de valoare necesar unei supravegheri semnificative din partea autorităților de reglementare, iar mulți directori sunt dispuși să facă față controlului sporit dacă își doresc cu adevărat o afacere. O mare parte din scăderea activității M&A poate fi explicată prin mediul macroeconomic nefavorabil pentru încheierea de tranzacții. Încrederea este scăzută în fața unei potențiale recesiuni, ratele dobânzilor sunt ridicate, iar finanțarea este greu de obținut.

Dar, după decenii în care SUA au favorizat o abordare lejeră pentru aproape toate afacerile, cu excepția celor mai mari, administrația președintelui Joe Biden a modificat această strategie, înrăutățind climatul. Un ordin executiv de amploare semnat de Biden în 2021 a încurajat agențiile guvernamentale să "aplice legile antitrust pentru a combate concentrarea excesivă a industriei", o abordare care a devenit un principiu cheie al politicii economice a administrației sale.
 
Biden a numit figuri antitrust proeminente și agresive pentru a da curs promisiunii: Jonathan Kanter conduce divizia antitrust a Departamentului de Justiție, în timp ce Lina Khan supraveghează FTC. Ambii au susținut public că administrațiile anterioare au fost prea permisive, ceea ce a dus la o creștere a concentrării care a limitat opțiunile consumatorilor și a contribuit la creșterea prețurilor.
 
"Avem mult mai multe de făcut pentru a inversa deceniile de concentrare a puterii corporative", a declarat Biden la un eveniment din 4 mai.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
antitrust
sua
achizitii
biden
tranzactii